Daniel Joppe nieuwe burgemeester Gemeente Voerendaal

In Verhalen door Eind Baas

Gisteravond (24 juni) heeft de gemeenteraad van Voerendaal in een besloten vergadering een besluit genomen over de nieuwe burgemeester van Voerendaal. Op 2 december 2024 zal Daniel Joppe worden geïnstalleerd als nieuwe burgemeester.

Zoeken naar een opvolger voor Will Houben

Na 10 jaar burgemeester te zijn geweest van de gemeente Voerendaal neemt burgemeester Houben eind november afscheid als burgemeester van Voerendaal. Kort daarvoor wordt hij 70 jaar en dat is de leeftijd waarop een burgemeester wordt ontslagen. Dat is zo in de wet bepaald.
Al in 2023 is de gemeenteraad begonnen met de zoektocht naar een opvolger van burgemeester Houben. Het eerste wapenfeit was een profielschets in de vorm van een glossy. Die profielschets is de aanleiding geweest voor 33 personen, waarvan 3 vrouwen, om te solliciteren naar de functie van burgemeester van Voerendaal.

Gesprekken door vertrouwenscommissie, keuze door Raad

Door de gemeenteraad is een vertrouwenscommissie benoemd, die met een selectie van de sollicitanten gesprekken heeft gevoerd. De eerste kennismakingsgesprekken zijn met 16 geschikte kandidaten gevoerd. Van de 16 kandidaten zijn er 4 overgebleven, waarmee een inhoudelijk en verdiepend gesprek is gevoerd. Uiteindelijk zijn na deze gesprekken 2 kandidaten overgebleven die door de vertrouwenscommissie zijn aanbevolen aan de gemeenteraad. Beide kandidaten zijn zeer geschikt bevonden om de nieuwe burgemeester van Voerendaal te zijn. De raad heeft gekozen voor Daniel Joppe.

Profiel nieuwe burgemeester

Daniel Joppe is 50 jaar, getrouwd en vader van twee zoons. Hij is sinds 2018 wethouder van de gemeente Schouwen-Duiveland en van 2010 tot 2018 was hij raadslid in dezelfde gemeente.
Daarvoor was hij 10 jaar werkzaam in het bedrijfsleven in Maastricht. Daar ligt ook de oorsprong van zijn band met Limburg. In 1993 is hij voor een studie in Maastricht terecht gekomen en is daar blijven werken en wonen tot 2009. Daniel is een energieke man, overwegend, nuchter, sociaal en gezellig en bepakt met een flinke dosis humor. Hij heeft de vertrouwenscommissie weten te overtuigen dat zijn vaardigheden de onderlinge verhoudingen tussen raad, college, organisatie en inwoners ten goede zullen komen. Hij wil er graag voor mensen zijn en heeft een duidelijk beeld van de uitdagingen waar de gemeente Voerendaal voor staat. Daniel ziet kansen die uitdagingen het hoofd bieden door alle belanghebbenden te betrekken. Daarbij heeft hij een goed beeld, door ervaring opgedaan, van de verschillende rollen en positie van de raad en het college.

De gemeenteraad van Voerendaal ziet uit naar de samenwerking die op 2 december 2024 zal starten.