‘Gooi je elektronisch afval niet weg, breng het naar basisschool De Schatgraver’

In Landgraaf, Verhalen door Jos Widdershoven

E-wasterace Schatgraver

Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom in de wereld. Te veel oude electronica – zoals oude mobieltjes, kapotte dvd-spelers en wekkers – belanden bij het normale afval. Zonde, want die apparaten zitten boordevol met herbruikbaar materiaal. Materiaal dat een tweede leven verdient. Groep 6 van basisschool De Schatgraver doet daarom mee aan de E-wasterace. Stella Widdershoven legt uit wat de e-wasterace is en waarom het belangrijk is om mee te doen.

Wat is de E-wasterace precies?

‘Tijdens de E-wasterace gaan scholen de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk (kapotte) elektronische apparaten in te zamelen. Die apparaten zitten namelijk nog boordevol met materialen die we nog een keer kunnen gebruiken. Tot 95% van de materialen in een mobieltje kunnen we nog een keer gebruiken. Echt zonde om dat weg te gooien!’

Waarom is dat zonde?

‘Op de eerste plaats zijn het heel vaak kinderen die die grondstoffen uit de grond moeten halen. Die kinderen moeten daarvoor heel hard werken. Daar komt nog bij dat – om die grondstoffen uit de grond te halen – vaak bossen moeten worden gekapt. En dan is het nog zo dat de grondstoffen opraken. Dat betekent dat we sommige grondstoffen straks helemaal niet meer hebben. Dat kan echt niet!’

Om wat voor grondstoffen gaat het dan bijvoorbeeld?

‘Nou, denk bijvoorbeeld aan goud, koper en allerlei andere grondstoffen die veel geld waard zijn. Er zit niet heel veel goud in een telefoon; voor ongeveer 30 cent. Dat is niet heel veel, maar je kunt al die grondstoffen hergebruiken. Denk bijvoorbeeld ook aan het koper uit de kabeltjes. Dat kun je allemaal hergebruiken.’

Wat voor apparaten zijn er allemaal bij jou op school ingeleverd?

‘Toetsenborden, strijkijzers en ook veel apparaten waarvan ik niet weet wat het is. Daarbij zijn er heel veel kabels ingeleverd. Je kunt alle elektrische apparaten inleveren, alleen moet je even kijken dat er geen batterijen meer inzitten. Die moet je apart inzamelen, dat kan niet bij ons op school.’

Tot wanneer kunnen mensen nog apparaten en elektrische spullen inleveren?

‘Dat kan nog tot en met woensdag 19 april. Op donderdagmorgen komt de RD4 het allemaal ophalen. Daarna wordt ook gekeken welke school het meeste e-waste heeft verzameld. Die school krijgt een prijsje. Maar nog belangrijker is dat de e-waste niet bij het gewone afval komt. We hebben de grondstoffen nog hard nodig! Breng je e-waste dus naar basisschool De Schatgraver, pastoor Schattenstraat 25 in Landgraaf.’

Staand van links naar rechts: Stella Widdershoven, Noah Franssen, Ninthe Over, Guillaume Körver, Aaron Weerman, Finn van der Burgt
Zittend: Cas Rutten, Aleister van Ekris