Kunrade krijgt een eigen Natuurtransferium

In Verhalen door Eind Baas

Begin juni start de aanleg van het natuurtransferium bij de Kunradersteengroeve. Het natuurtransferium en infopunt bij de Kunradersteengroeve zijn onderdeel van het Landschapspark Land van Kalk, één van de sleutelprojecten van IBA Parkstad.

Wethouder Peter Thomas: “Het Land van Kalk is een gebied met unieke kenmerken, waar in samenwerking met de coöperatie Land van Kalk wordt ingezet op kleinschalige recreatie. Inwoners en bezoekers kunnen genieten van het landschap met prachtige vergezichten, de Kunradersteen, de natuur, en de horeca met zijn streekproducten. Ook de kleinschalige verblijfsaccommodaties passen perfect in het karakter van dit gebied. Ik ben blij dat we juist nu tijdens de corona-crisis blijven investeren in dit soort kansrijke projecten.”

Op een aantal plaatsen in het Land van Kalk komen natuurtransferia, waar bezoekers  de auto kunnen parkeren. Bezoekers worden gestimuleerd het gebied al wandelend of fietsend verder te verkennen. Het transferium sluit aan op (bestaande) wandel- en fietsroutes in het Land van Kalk. Door het gebied in te richten als natuurgebied krijgen bijzondere soorten zoals de vroedmeesteerpad en de hazelworm een kans om zich te ontwikkelen.

De aanleg en inrichting van het natuurtransferium, die in het najaar 2020 wordt afgerond, wordt uitgevoerd door gemeente Voerendaal in samenwerking met provincie Limburg en IBA Parkstad. Het natuurtransferium is ontworpen door Bureau VERBEEK en de uitvoering is in handen van Den Ouden. In het naastgelegen bedrijfsgebouw van de Kunradersteengroeve wordt door de Kunradersteengroeve een informatiepunt over de Kunradersteen en het Land van Kalk gerealiseerd.

——————————————————————————————————————–

Foto: V.l.n.r. Bas Vervuurt (Kunradersteengroeve), wethouder Hub Hodinius (Simpelveld), wethouder Peter Thomas (Voerendaal), Kerensa Kuijpers (IBA Parkstad). Gedeputeerde Hubert Mackus was verhinderd).