‘Na 70 jaar collecteren is het goed geweest… tenzij’

In Landgraaf, Mensen, Verhalen door Jos WiddershovenPlaats een reactie

Na 70 jaar trouwe dienst is het tijd om het stokje over te dragen. “Ik ben dankbaar dat ik het al die jaren heb mogen doen.” Eed Smeets stopt als collectant bij KWF Kankerbestrijding.

Bij gelegenheid van haar 50-jarig regeringsjubileum ontvangt koningin Wilhelmina een nationaal geschenk dat ze geheel reserveert voor de bestrijding van de ziekte kanker. Vlak daarna wordt het Koningin Wilhelminafonds (KWF) voor de bestrijding van kanker opgericht en via huis-aan-huiscollectes wordt jaarlijks geld ingezameld. Vanaf het prille begin is Eed Smeets uit Nieuwenhagen daarbij betrokken. “In het begin werden de verenigingen ingeschakeld om te collecteren. Ik was actief bij gymnastiekvereniging Olympia in Nieuwenhagen en zo ben ik ermee begonnen”, vertelt Smeets vanuit zijn woonkamer in Nieuwenhagen.

“Het enige wat ik kan doen is helpen met collecteren”Eed Smeets
Zes jaar geleden verloor hij zijn vrouw (die ook 25 jaar collecteerde voor KWF) aan de gevolgen van de gevreesde ziekte en dat sterkte hem om zich te blijven inzetten voor KWF. “Ik ben geen arts en kan dus geen bijdrage leveren door onderzoek te doen. Het enige wat ik kan doen is helpen met collecteren en op die manier mijn steentje bijdragen”, aldus de 86-jarige Smeets.

Hilarische momenten

Smeets maakte natuurlijk nogal wat mee in die 70 jaar. “Wat me altijd bij zal blijven is dat tijdens een collecte een klein meisje de deur opendeed en zei: ‘Mama, is niet thuis.’ Ik zei haar dat ze haar moeder maar de hartelijke groeten moest doen, waarop zij door het huis riep: ‘Mam, je krijgt de groeten van de collectant’.” Smeets kan er ergens wel om lachen hoe mensen zich in bochten wringen om niets te hoeven geven.

Geven voor leven

“Wat echt veel indruk heeft gemaakt is de actie Geven voor leven in 1974”, gaat Smeets verder. In november dat jaar is er ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van KWF een speciale actie om extra geld op te halen voor een meerjarenplan ter bestrijding van kanker bij kinderen. “Alles moest op die ene avond geregeld worden. Hier achter in de serre was het zenuwcentrum voor de afdeling Nieuwenhagen. Van hieruit werden de vrijwilligers aangestuurd en het geld geteld. Aan het eind van een lange dag mocht het bedrag bekend worden gemaakt door burgemeester Meijer. Maar die zei, wijzend naar mij: ‘Daar, die meneer mag het zeggen. Hij heeft alle moeite gedaan.’ Dat was een hele eer.” Het bedankje neemt hij bescheiden in ontvangst. Voor Smeets is alle aandacht niet nodig. Hij is trots op zijn eremedaille in de Orde van Oranje Nassau en de gouden speld met diamant die hij van KWF kreeg voor al zijn verdiensten als collectant en voorzitter van de afdeling Nieuwenhagen. Maar zelf is hij trotser op zijn zoon en diens vrouw die zich ook inzetten voor KWF.

“Ik prijs mezelf gelukkig dat ik dit in goede gezondheid heb kunnen doen”Eed Smeets
“Ik prijs mezelf erg gelukkig dat ik dit al die jaren in goede gezondheid heb kunnen doen. Nu is het tijd voor een nieuwe generatie. Ik weet dat het heel lastig is voor KWF en welk goed doel dan ook om vrijwilligers op de been te krijgen. Dus als ze volgend jaar echt om collectanten verlegen zitten…”. Zijn zoon valt hem in de rede. “Nee, dat gaat niet meer gebeuren. Je hebt meer dan genoeg gedaan. Nu is het aan anderen.”

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.