De Fabuleuze Filantroop

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Frank Benneker1 Reactie

Hoi Kevin,
Het is al weer een tijdje dat ik je geschreven heb. Druk met het werk en dingen daarbuiten, je weet wel. Maar na het trieste nieuws van vorige week moet ik je toch een brief schrijven. Want Jos van de Mortel gaat namelijk weg. Echt waar, hij schrijft het zelf op Facebook. Dat hebben die vermaledijde Heerlenaren die de grootsheid van deze fabuleuze filantroop niet wilden zien aan zichzelf te danken. Hoe anders is het in Kerkrade. Daar liggen ze nu nog op hun knieën om Jos te danken voor zijn vrijgevigheid. Toen de gemeente Kerkrade de panden van Jos van de Mortel hard nodig had voor zijn centrumplan, wilde hij graag helpen. En verkocht hij de panden met een taxatiewaarde van 5,6 miljoen belangeloos voor 12 miljoen aan Kerkrade.

 

Zulke deals kan Heerlen ook met Jos afsluiten, maar die ondankbare Heerlenaren halen daar hun neus voor op. Groot gelijk dus dat hij ervan doorgaat. En dat na alles wat hij voor de stad gedaan heeft. Zo draagt hij er met zijn acties waarin hij zijn vastgoed in authentieke staat laat eraan bij dat Heerlen zo’n edgy en urban uitstraling heeft. Daardoor geniet Heerlen landelijk en wereldwijd aanzien als urban muralhoofdstad. In zijn onmetelijke goedheid wilde hij zelfs in de gemeenteraad om allemaal mooie dingen voor Heerlen te doen. Maar dacht je dat die van Heerlen hem in de raad gekozen hebben? Maar nee.

Ik hoop dat de Redder van Kerkrade nu goede dingen gaat doen voor de stad die hij eerder al zo goed en belangeloos heeft geholpen. Bij Roda JC ligt nog een mooie taak voor hem. Frits Schrouff wil van zijn aandelen af, maar het is nog niet zomaar gelukt om die aan Aleksei Korotaev te verkopen. Jos wil ze vast wel. Misschien kan hij zelfs het stadion kopen, al is dat een stuk minder interessant nu de huurinkomsten onlangs gehalveerd zijn. Maar als Jos Roda JC weer naar de Eredivisie heeft gebracht, kan hij mooi vanuit Kerkrade een lange neus naar Heerlen trekken. Ik gun het hem van harte.

En verder sluit ik deze brief af met de mededeling dat dit mijn laatste brief aan je is. We hebben het dik twee jaar volgehouden, maar ik merk dat de sleur erin komt. Onderwerpen die jaarlijks terugkomen worden steeds weer uitgemolken, en ik heb er weinig zin in om straks wéér het programma van Pinkpop met je te bespreken. Dat ze met The Cure en Fleetwood Mac prima namen om de oude rockers terug te krijgen hebben, maar dat ze toch weer het lachertje van de festivalwereld zijn omdat ze na Puscifer en A Perfect Circle er niet in geslaagd zijn om Tool naar Landgraaf te krijgen. Het is dus mooi geweest.

Tot aan de tap, ergens in Heerlen!

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Eén reactie op “De Fabuleuze Filantroop”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.