Het sprookje van Frans

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Kevin Goes3 Reacties

het-sprookje-van-frans

Hoi Frank,
Misschien ben ik te cynisch, maar toen ik afgelopen week Frans Timmermans op een schavot voor café Pelt zag staan, moest ik vooral lachen. De man die in alle talen kan zwijgen en in misschien nog wel meer talen de oren van je kop kan lullen, stelde zich voor als een mijnwerkersjongen uit de kroeg. De Vader Abraham-lookalike presenteerde zich aan de massaal uitgerukte pers als nieuwe leider van links in Europa, als mogelijke opvolger van Jean-Claude Juncker. De kroeg was dus goed gekozen, de stap van een notoire dronkenlap naar een opvolger moet natuurlijk niet al te groot zijn.

Wat mij nog het meest opviel, is dat het door Timmermans zorgvuldig zelf geschetste plaatje als zoete koek geslikt werd. Alsof wij in Nederland niet al jaren bekend waren met de oud-minister van Buitenlandse Zaken en de Eurocommissaris, werd het praatje van Timmermans gewoon voor waar aangenomen. De PvdA zit al jaren in een neerwaartse spiraal, maar het lijsttrekkerschap en de gooi naar een Europees leiderschap werd omarmd en als reëele optie gezien.

Wat ik het meest bijzonder vond, is dat hij zelf vooral geloofde in dat verhaal over die mijnwerkerszoon en die jongen uit de kroeg. Frans komt uit Maastricht, heeft als zoon van een kanselier in Brussel en Rome gewoond en is pas na de mijnsluiting in Heerlen geland. Hij zat op het elitaire Bernardinuscollega, toen zeker niet bezet door mijnwerkerszonen. Hij heeft zich met de lokale politiek niet bemoeid en was bij de Heerlense afdeling van de PvdA dan ook niet bekend voordat hij een gooi deed naar een zetel in de Tweede Kamer. Dat hij zich dan nu profileert als jongen van Heerlen, is dus ronduit nep.

En hoe geloofwaardig is het dat hij een serieuze optie is om Juncker op te volgen? De PvdA is naarstig op zoek naar stemmers en dan zou de lijsttrekker van deze kleine partij de baas van heel Europa moeten worden? Ik weet dat baantjes op heel veel verschillende manieren bij personen terecht komen, maar dit moet ik nog maar eens zien. Al heb je als door de wol geverfde politicus vaak wel een voordeel qua leuke banen, kijk maar naar die interim-burgmeester die een gig als metal-dj geboekt heeft.

Groetjes, Kevin

P.s.: wil je nou eens weten waar ik al die tijd mee bezig ben geweest en waarom ik je niet elke week kan schrijven, kijk dan morgenvroeg om 08.30 uur eens op die site van die krant waar ik voor werk.

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

3 reacties op “Het sprookje van Frans”

  1. Als dit verhaal over frans zijn achtergrond klopt, is dat behoorlijk treurig. Kunnen we dit fact checken?

  2. Als dit waar is moet hij zich schamen , zelfs als Maastrichtenaar want je afkomst verloochend je niet een echte mestreechteneer zal dit noets doon ,

    do zeen ze grütch op( sorry als dit verkeerd geschreven is) mijn Maastrichts, dialect was nooit goed , ik heb er lang gewoond maar ben een echte winkbuul
    Vriendelijke groeten Lia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.