De Heerlense robots komen eraan… om ons te helpen

In Heerlen, Heerlense Helden, Mensen, Nieuws, Verhalen door Jos WiddershovenPlaats een reactie

Claire Huijnen en Renée van den Heuvel

Je verwacht het misschien niet, maar in Heerlen wordt onderzocht op welke manier sociale robots kunnen helpen in de zorg. Bijvoorbeeld bij dementerende bejaarden, kinderen met autisme of kinderen met een ernstige fysieke beperking. Het onderzoek is genomineerd voor de RAAK-award; een toonaangevende prijs op het gebied van toegepast onderzoek. Een gesprek met twee enthousiaste onderzoekers.

Robot KASPAR en Claire Huijnen

Robot KASPAR en Claire Huijnen

Claire Huijnen en haar collega-onderzoekster Renée van den Heuvel zijn namens Zuyd Hogeschool verbonden aan het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Techniek (EIZT) in Heerlen. Dat Huijnen in deze technische hoek terechtkwam, is niet heel vreemd. De in Eys woonachtige onderzoekster schiep er als kind al veel genoegen in om bijvoorbeeld de broodrooster uit elkaar te schroeven, helemaal te bestuderen en vervolgens weer in elkaar te friemelen. ‘Bij de derde keer hield ik zelfs geen onderdelen meer over toen ik klaar was’, zegt ze glunderend.

“Als kind schroefde ik de broodrooster uit elkaar”Claire Huijnen
Een paar jaar later ontwikkelt Huijnen interventies waarmee zorgrobot KASPAR kinderen met autisme helpt tijdens therapie en onderwijs. Met veelbelovende resultaten. In de documentaire scenario’s voor een normaal leven (documentaire van 2doc, red.) is de progressie van de achtjarige Jonathan door KASPARS hulp duidelijk zichtbaar. ‘Het klinkt paradoxaal: je gebruikt een robot om de interactie met mensen bij kinderen met autisme te verbeteren. Maar juist door de inzet van robots werkt het. Als ik KASPAR bezig zie denk ik ook wel eens: ‘Reageer toch niet als een lompe boer!’ Maar het is de kracht van KASPAR om emoties buitenspel te houden.’ Zelfs al reageert KASPAR afstandelijk, Jonathan wijst naar de robot als hem wordt gevraagd wie zijn beste vriend is.

Geef jij je stem aan het project sociale robots in de zorg?

Je kunt nu je stem uitbrengen op het project sociale robots in de zorg. Het project is genomineerd voor de SIA RAAK-award. Een mooie gelegenheid om de kracht van Parkstad op de kaart te zetten.

Hoppa, ik stem!

Fysieke beperking

Renée van den Heuvel en robot ZORA

Renée van den Heuvel en robot ZORA

Collega Van den Heuvel uit Schimmert gebruikt robot ZORA om kinderen met een ernstige fysieke beperking te helpen bij het spelen. ‘Voor kinderen is spelen ontzettend belangrijk. Via het spelen leren ze alles. Je zegt niet tegen een kind: ‘Ga eens even aan je ruimtelijke ontwikkeling werken.’ Door het spelen ontwikkelen ze ruimtelijk inzicht.’ Van den Heuvel pleit ervoor dat spelen veel vanzelfsprekender wordt, ook voor kinderen met een fysieke beperking. ‘Te vaak zie ik dat spelen een middel is dat een doel moet dienen. Zeker in de zorg – waar elke minuut kostbaar is – moet alles (dus ook spelen) een doel dienen, anders kun je het niet verantwoorden. Terwijl voor kinderen geldt dat spelen een doel op zich is.’ 

“Je zegt niet tegen een kind: werk eens even aan je ruimtelijke ontwikkeling”Renée van den Heuvel
Door robots in te zetten in de zorg krijgen zorgprofessionals extra hulp. ‘De robots moet je zien als een extra interventie die zorgprofessionals kunnen inzetten naast bestaande interventies. Ze gaan personeel niet vervangen’, verduidelijkt Huijnen. Voor de dames breekt nu een spannende tijd aan. Hun onderzoek (Van den Heuvel promoveerde deze zomer en Huijnen hoopt in december te promoveren) toont het nut van robotinterventies duidelijk aan. ‘We moeten nu kijken dat de robots op grotere schaal kunnen worden ingezet. Een pittige uitdaging want de interventies zijn altijd op maat gemaakt’, zegt Van den heuvel. Aan enthousiasme ontbreekt het de dames in elk geval niet. Daarmee heb je de helft al gewonnen. Help jij met de andere helft?

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.