Roemer has it

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

Beste Frank,
Heerlen zit met een luxeprobleem. De interim-burgemeester is te leuk om weer weg te doen. Afgelopen week had ik hem aan de telefoon, Emile Roemer. Hij gaat namelijk een Feyenoord-quiz presenteren en dat was een mooie gelegenheid om hem eens uit te nodigen bij ons op de redactie in Rotterdam. Helaas blijft het die dag bij een flitsbezoek aan Rotterdam, hij blijft niet slapen omdat hij de ochtend erna weer een B&W-vergadering voor moet zitten in Heerlen.

Burgemeesters zijn soms heel lastig te benaderen. No way dat ik Ahmed Aboutaleb op zijn mobiele telefoon kan bellen en de kans dat hij opneemt is nog kleiner. Femke Halsema is alleen te bereiken nadat je een vraag tienvoudig door de mallemolen van de Amsterdamse bureaucratie hebt laten gaan. Emile Roemer zat in de auto, nam amicaal op en bleef een kleine tien minuten met mij in gesprek en dacht mee over de mogelijkheden. We hadden het over Prinsjesdag, Feyenoord en Heerlen. Hij verwees mij niet door naar een secretaresse, maar had zijn agenda in zijn hoofd en werkte mee.

Dat hij nog een tijdje blijft, is goed voor Heerlen. Op zijn eigen manier, zet hij Heerlen weer op de landelijke kaart. Dankzij hem was er weer wat meer terechte aandacht voor Cultura Nova, hij zat in een aflevering van EenVandaag en de kranten staan in de rij om de eerste SP-burgemeester te interviewen. En elke keer lijkt hij al jarenlang het ambt te vervullen, Emile Roemer is duidelijk in zijn sas.

Je zou bijna vergeten dat er een tragisch verhaal samenhangt met het succes van Roemer in Heerlen. Dat Ralf Krewinkel langer nodig heeft om terug te komen, betekent dat het nog altijd niet goed gaat bij hem thuis. Zoals ik eerder al zei in een vorige brief, hoopt iedereen die Heerlen lief is dat alles in huize Krewinkel goed komt. Dat deze zware episode in hun leven snel afgelopen mag zijn.

Maar wellicht is het tijd voor Heerlen om écht vooruitstrevend te worden, om echt iets nieuws te doen. Doorbouwen met LEF, zoals in het coalitieakkoord staat. Daarom wil ik het volgende voorstellen: zodra Ralf Krewinkel terugkeert, gewoon met twee burgemeesters doorgaan. Eentje die de stad van binnen bestuurt, die uit de streek komt en die de taal spreekt. En eentje die van buiten de stad komt, zijn ingangen heeft in Den Haag en die Heerlen landelijk op de kaart zet. De burgemeesters van binnen en van buiten, Krewinkel en Roemer gemoedelijk naast elkaar. Ik ben er helemaal voor, wat jij, Frank?

Groet, Kevin

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.