Met de rug naar het terras

In Evenementen, Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Frank BennekerPlaats een reactie

Serious Request - stralend begin van Dag 3

Hoi Kevin,
Goed om weer eens een avond met je aan het bier gezeten te hebben. Een flitsbezoek aan de ouders mondde weer eens uit in een Fritsbezoek. En zo kon je vrijdag met eigen ogen zien dat we met Pro Freestyle nog altijd Urbanhoofdstad van de Oostelijke Mijnstreek zijn.

inParkStad Advertentie

Ik moest deze week weer even terugdenken aan die week toen we Urbanhoofdstad van heel Nederland waren. In 2015 hadden we het Glazen Huis van Serious Request op het plein. Een paar jaar later is de kerstactie van 3FM op sterven na dood en dus gaat Serious Request volledig op de schop. Ze noemen het nu Lifeline en zes dj’s maken een voettocht door het land. Of ze Heerlen aandoen is nog niet duidelijk. Het zou in elk geval een flink stuk lopen zijn.

Hoewel Serious Request in 2015 al op zijn retour was, beleefde Heerlen één van zijn mooiste weken ooit. Het eindbedrag van 8,6 miljoen euro viel wat tegen na de recordedities van de jaren ervoor, al staat de Heerlense editie toch maar mooi op een 5e plek van alle 14 keren dat er ergens een Glazen Huis stond. Maar wat vooral mooi was om te zien was de trots die in de stad hing. Het sfeertje van ‘het was niks, het is niks en het wordt niks’ maakte plaats voor het besef dat het in Heerlen wél kan. We mogen blij zijn dat we het gehad hebben toen het nog bestond.

Glazen Huis of niet, straks in december hebben we wel weer een winterevenement. Na het echec van Holy Moly neemt Remco Mattaar (je weet wel, die evenemententovenaar) de organisatie van een kerstevent op zich. Het zal niet zo urban worden als vorig jaar, want containers zullen we niet gaan zien. Maar als de verhalen van een roetsjbaan vanaf het Glaspaleis kloppen, hebben we wel een leuke attractie te pakken.  Een ijsbaan komt er ook bij. Het zal waarschijnlijk iets meer op een traditionele kerstmarkt gaan lijken als Holy Moly, maar als dat is wat de mensen willen…

Wat bij het nieuwe winterevenement belangrijk is, is dat alle kroegen, restaurants, ondernemers en binnenstadbewoners erbij betrokken worden. Dat viel me bij Pro Freestyle tegen. Er was een grote skate- en BMX-baan opgebouwd, maar die stond met de rug naar de cafés toe. Het was toch mooi geweest als je op het terras, van Oppidom tot en met Eetlokaal Zaartje en alle terrassen daartussen, met een biertje, wijntje en een hapje naar de adembenemende stunts van de Pro Freestyle-deelnemers had kunnen kijken. Nee, het spektakel was alleen vanuit het Glaspaleis en de doorgang naar de Bongerd zichtbaar. Kan zo’n ramp niet aan twee kanten open worden gemaakt? Wellicht is er een goede reden om het zo neer te zetten, maar ik (en met mij vele anderen) ervaarden het als een gemiste kans.

Wat wel te zien was vanaf de terrassen, was een grote container naast de baan. Waardoor mensen dachten dat de opbouw van het nieuwe winterevenement al was begonnen. Ze kunnen gerust zijn. Die container is al weer weg.

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.