Een reis van de ritmische verwondering – deel 3

In Cultuur, Poëzie door Widdy72Plaats een reactie

Eind juli en begin augustus verbleef ik in Italië. Niet geheel toevallig was het ook nog eens tijdens mijn vakantie maar dat terzijde. Eenmaal tot rust gekomen, deed ik er inspiratie op en schreef ik enkele teksten over hetgeen ik zag en over hetgeen ik dacht. Deze teksten worden komende weken in deze reeks gepubliceerd. Vandaag deel 3, over het dorpje (frazione) Borghetto. Levensader van dit dorpje vormt de Mincio. Het riviertje, dat zorgt voor de afvoer van het water van het Gardameer, stroomt in fijne kanaaltjes door dit dorpje.

inParkStad Advertentie

Borghetto sul Mincio

Via Ponte de Visconteo
word ik mij gewaar
in de zucht van wijlen paus Leo
blijf ik staan en staar.
Ik weet ik sta hoog droog
boven uitgespoeld riool,
het hoeft geen enkel betoog
de Mincio stroomt frivool,
het voert de crème en olie
vanuit het Gardameer
als glinsterende folie
van zonnebrand en smeer.

Ik sta dus daar en staar
naar de heuvel voor mijn neus.
Historie schrijft aldaar
over strijd als zeer affreus
door ridders, rovers, romeinen
die willen wat ze niet hebben,
ze plakken er met de dozijnen
op ruggen in spinnenwebben.
Vanaf de toren het uitzicht
over velden vol druiven en bossen.
Een heuvelig glooiend lofdicht
over epische, grootse kolossen.

Om eindelijk na afloop te bekomen
van indrukken die zullen blijven
laaf ik mij tussen de bomen
op terrasjes die mij slechts doen schrijven.
Borghetto, je bent goed verstopt
in een schil van sprekend verleden.
De Mincio heeft mij gedropt
hier tussen het ontluikende heden.
Borghetto, je hebt mij voorzien
van voeding en je lest mijn dorst
op de Mincio defileer ik nadien
stroomafwaarts als winnende vorst.

Over de schrijver

Widdy72

Schrijft gedichten in het Nederlands en in het dialect. Soms gaat het puur om het delen van een gevoel. Af en toe is het onderwerp ingegeven vanuit de actualiteit. Maar altijd is alles doordrenkt van kreten recht uit het hart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.