Doppen, doppen en nog eens doppen: je staart je er blind op

In Verhalen door Jos Widdershoven1 Reactie

Doppen inzamelen voor het goede doel. Nel van Helden en Koen Bloemen spaarden in een jaar ruim 4.500 kilo doppen. Dat zijn heel wat plasticzakken vol.

inParkStad Advertentie

Ongeveer een jaar geleden zag Nel van Helden uit Abdissenbosch een paar plastic doppen in een asbak liggen bij een vriendin. Navraag leerde dat ze die spaarde voor KNGF Geleidehonden. Per kilo ontvangt de stichting een vergoeding waarmee ze nieuwe opleidingen voor de honden kunnen aanschaffen. ‘Ik kreeg die doppen en moest maar zien waar ik ze in kon leveren. Dat heb ik op internet maar eens uitgezocht’, vertelt Van Helden opgetogen. Per toeval zag ze dat een bekende van haar, Koen Bloemen, hier ook mee bezig was. De twee besluiten samen een doppencahllenge te starten. ‘In een jaar tijd 1.000 kilo aan doppen bij elkaar verzamelen’, zegt Bloemen. ‘In eerste instantie wilden we niet zo hoog inzetten: met 500 kilo waren we ook al dik tevreden’, vult Van Helden aan.

Stortvloed

Toch gaat het als een tierelier. Vanuit heel Parkstad krijgt het tweetal doppen toegestuurd. ‘Er zijn verschillende inzamelpunten gekomen. Bij een supermarkt en snackbar bijvoorbeeld. Vaak vind ik ook plastic zakken met doppen voor mijn voordeur. ‘Groet, Harry’ of ‘Succes, Kees’ staat er dan. Geen idee wie dat zijn, maar het is wel mooi dat zoveel mensen ermee bezig zijn’, aldus Van Helden. De stortvloed aan doppen zorgt ervoor dat het tweetal de challenge al in november afgelopen jaar completeert. ‘Tsja, we zijn maar gewoon doorgegaan. We hadden er zelf wel schik in en de doppen bleven binnenstromen. Bovendien steunen we een goed doel ermee’, zegt Van Helden, die zelf geen speciale affiniteit met honden of blinde mensen heeft. Dat ligt wat anders voor Bloemen. Zijn zus heeft een hondentrimsalon, waardoor hij een zwak heeft voor de viervoeters. Bovendien zag hij tijdens zijn schoolperiode op het speciaal onderwijs veel kinderen die afhankelijk waren van een rolstoel. ‘KNGF is ook bezig met opleidingen voor mensen met een andere handicap. Ze kunnen het geld goed gebruiken.’

Hulp nodig

Tijdens het bezoek ligt een middagje sorteerwerk op de keukentafel. ‘Niet alle doppen zijn geschikt. Soms zijn ze van zacht plastic; daar hebben we niks aan. Ook vinden we wel eens metalen doppen: die moeten er ook uit’, legt Bloemen uit. Na een grondige inspectie gaan de goede doppen in een zak en vervolgens naar het schuurtje bij Van Helden in de tuin. Dat is gelijk de flessenhals in de operatie van het duo. ‘Dat schuurtje puilt soms uit. Wij zoeken een plek waar we een container kunnen zetten om de doppen op te slaan voordat ze richting Tilburg worden getransporteerd’, legt Van Helden uit. ‘De gemeente werkt er niet aan mee omdat zij zelf inkomsten derven door onze actie’, zegt Van Helden een beetje geïrriteerd. ‘Het zou mooi zijn als iemand ergens plek heeft zodat wij onze doppen kunnen opslaan. Dat maakt ook het transport naar Tilburg – dat we zelf moeten financieren – rendabeler. Van Helden en Bloemen hopen dat iemand ze uit de brand kan helpen.

Op 5 oktober om 19.00 uur verzorgt KNGF Geleidehonden een informatiebijeenkomst bij voetbalvereniging KVC Oranje in Kerkrade. Voor meer info kunnen mensen ook bellen naar Nel van Helden: 06-20179338

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Eén reactie op “Doppen, doppen en nog eens doppen: je staart je er blind op”

  1. Hoi Jos.

    Mooi artikel geworden, en ook het juiste telefoonnummer van mij 😉

    Dank je wel, en groetjes:
    Nel van Helden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.