Het meest urban weekend van het jaar

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Frank BennekerPlaats een reactie

Notorious IBE 2016

Hoi Kevin,
Tja, dat gedoe over zo’n gastweet. Het was weer makkelijk scoren voor degenen die ophef zoeken op de internets. Dat de tweet van Wil Houben een reactie was op een artikel van Loek Radix dat die boze Groningers gemakshalve vast niet gelezen. Ik had liever een pittige discussie over dat opiniestuk gezien dan dat moddergooien tussen twee Calimero-uithoeken van het land. Maar Houben deed iets wat Radix niet deed; hij haalde Groningen erbij. En zette de inwoners van die provincie neer als een stelletje jankerds die ervoor zorgen dat de gaskraan (en belangrijker: de geldkraan) dichtgaat. En toen ging de discussie totaal ergens anders over.
Je vergelijking tussen de aardbevingen in Groningen en de trillingen van de laatste weken in Heerlen en Landgraaf gaat trouwens mank. De trillingen bij ons, die overigens niet merkbaar waren voor mensen, komt van geschuif van aardplaten kilometers diep in de grond en hebben niks met de mijnbouw te maken. Die aardbevingen in Groningen, die wél voelbaar zijn en voor schade aan huizen zorgen, zijn wel degelijk veroorzaakt door de gaswinning. Tektonische bevingen en geïnduceerde bevingen noemen de experts dat. Daarbij staat de grootte van de mijnschade in Parkstad niet in verhouding tot de ellende die de gaswinning in Groningen veroorzaakt heeft.
Was het in Heerlen maar wat erger. Dan had dat sinkhole een paar jaar geleden winkelcentrum ’t Loon opgeslokt en hadden we in Heerlen wat minder overschot aan lege winkelruimtes. Nu moet de gemeente het zelf opknappen. Zo wordt winkelcentrum De Plu na de bouwvak gesloopt. Beter laat dan nooit. Wat we er uiteindelijk voor terugkrijgen, dat is nog even afwachten, maar lelijker en troostelozer dan dat het er de laatste jaren uitzag kan niet, al is dat natuurlijk wel lekker ‘urban’. De plannen zijn nu iets met een park en groen. Dikke kans dat we er dus op vooruitgaan.

Ik heb dat akelige woord ‘urban’ weer gebruikt, sorry. Maar dat komt natuurlijk omdat we weer vlak voor het meest urban weekend van het jaar zitten. The Notorious IBE beleeft zijn 20e editie en viert tevens dat ze tien jaar in Heerlen zitten. Dubbel feest dus. Altijd weer mooi om die jongens en meisjes bij Bekkerveld binnen te zien komen, waar een paar honderd veldbedjes in de sporthal staan. Dat de sfeer in het centrum zo anders is dan de andere 51 weekenden in het jaar. Dat de rollators en scootmobielen eens een keer niet in de meerderheid zijn in onze vergrijsde stad.
Daar ga ik komend weekend dus lekker van genieten. Zeker in combinatie met de temperaturen die ik een stuk aangenamer vind dan die hitte van de afgelopen weken.

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.