Holy Moly wat een kans!

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Kevin GoesPlaats een reactie

Hi Frank,
Holy Moly wat een rotzooi is het weer in Heerlen. Waarom lukt het de stad toch niet om een fatsoenlijk evenement te plannen rond de kersttijd en vooral waarom lukt het niet om dat jaarlijks terug te laten keren? Nu lees ik dat sommige betrokkenen nog altijd niet betaald zijn en dat het vertrouwen van de gemeente in de organisatie op een laag pitje was komen te staan, maar ik vind het opvallend dat dit alles pas in juli naar buiten komt. Nu zijn er nog maar vijf maanden om een volwaardig evenement neer te zetten. We weten allemaal wat dit gaat betekenen: rond de Kerst is het Pancratiusplein weer leeg.

inParkStad Advertentie

Terug bij af dus. Ik vond een paar zeecontainers op elkaar gestapeld ook niet echt getuigen van kerstsfeer, maar er gebeurde wel iets in de stad. Een stad die prat gaat op haar cultuur en undergroundscene, maar die stiekem links en rechts ingehaald wordt door steden om haar heen. Natuurlijk hebben we in Heerlen ParkCity Live, maar daar staan vooral bands die al bekend zijn. Voor het jonge talent had je altijd Booch, maar dat wordt al een paar jaar niet meer georganiseerd. Bruis in Maastricht is daarentegen weer als een feniks herrezen en heeft een heel leuk affiche. In Landgraaf werd afgelopen weekend nog een festival georganiseerd: Neverland. Nu is dat niet onze muziek, maar wat ik er van gezien heb, zag er echt heel gaaf uit. Mooi podium, strak aangekleed en topartiesten in de categorie dance. Dat kan zo maar eens uit gaan groeien tot een gigantisch dancefestival. En qua podium heb je ook nog de Muziekgieterij. Die programmeert ook steeds grotere namen, omdat de Nieuwe Nor nog altijd te klein is.

Gelukkig dat die nu verbouwd wordt – jij schreef er al eens over – maar ik snap niet dat je daar tegen kunt zijn. Als je zo graag een cultuurstad wilt zijn, dan moet je wel zorgen voor de faciliteiten. Zomerpop afgelopen weekend zag er ook leuk uit, maar in het Cultuurhuis is niet genoeg plaats om genoeg mensen kennis te laten maken met het talent uit de regio. Want dat het er is, dat weet ik zeker. Zo zagen we laatst de donderdag voor Pinkpop in de Oefenbunker een aantal bandjes uit de regio Parkstad spelen die ook een groter podium verdienen. Om echt door te groeien, is die nieuwe zaal in de Nor een must. Want als je voor 700 man kunt spelen, dan kun je zo doorgroeien naar 1000. In die nieuwe zaal komen niet alleen maar bezoekers, maar ook mensen van poppodia uit andere delen van het land.

Het woord Urban is gelukkig weer uit het Heerlense woordenboek verdwenen. De nieuwe coalitie doet aan ‘doorbouwen met lef’. Dat betekent ook investeren in je talent. Een mooi evenement rond Kerst is een begin en vul het podium op het Pancratiusplein of op de Bongerd dan met bands als Lotte Walda, Oliver, Bombrini Circus, Mt.Atlas en alles wat Heerlen rijk is. Breng Booch terug en geef ook daar dit soort bands een podium. En heb ook het lef om ondanks bezwaren en geklaag, dat blijvende podium te bouwen in het centrum. Dan praat dadelijk heel Nederland over die Heerlense lef.

Groet, Kevin

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.