Aardbevingen en komkommertijd

In Verhalen door Frank BennekerPlaats een reactie

Hoi Kevin,

Je voorspelt dat komende kerst het Pancratiusplein leeg zal zijn. Ik ben daar niet zo bang voor. Natuurlijk komt het allemaal erg knullig en stuntelig over om na één editie de stekker al uit Holy Moly te trekken, maar er komt wel weer iets voor in de plaats. Genoeg anderen die komende december iets willen organiseren, al was het alleen maar omdat de gemeente een budget van een ton voor de organisatie beschikbaar stelt. En zoals je aangeeft, genoeg talent uit Heerlen en omgeving om een aardig muziekprogramma te vullen. Al hoop ik dat de komende editie van een Heerlens wat meer om het lijf heeft dan alleen een muzikaal programma.

Maar in deze heetste week van het jaar (ik mag toch hopen dat er niet een nóg hetere week volgt) ga ik me niet al te veel met Kerstmis bezig houden. Het begint hier met die hitte trouwens behoorlijk apocalyptisch te worden. Bosjes en stukken gras die in de fik gaan door de droogte en inmiddels hebben Heerlen en Landgraaf deze week ook al vier aardbevingen te verduren gehad. Weest gerust, mijn appartementencomplex staat nog fier overeind, want de bevingen vonden aan de andere kant van de stad plaats, in Heerlerheide. En ook daar geen paniek, bijna niemand heeft iets van de bevingen gemerkt. De bevingen varieerden in kracht van 1,3 tot 2,4 op de schaal van Richter en volgens het KNMI is dat voor mensen bijna niet merkbaar, laat staan dat je huisraad omvalt.

Maar het is toch een stuk krachtiger van de legendarische aardbeving die door het publiek bij Rage Against the Machine op Pinkpop 1994 werd veroorzaakt. Toen constateerden seismologen een aardbeving met een kracht van 1,0 op de schaal van Richter. Boven 4 op de schaal van Richter worden aardbevingen pas serieus en die aardbeving in Roermond in 1992 had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter.
Dat ik nu zo zit uit te weiden over een paar onbetekenende trillinkjes geeft wel aan hoe hard de komkommertijd toeslaat in onze briefwisseling. Is er dan helemaal niets te melden vanuit Heerlen? Ja, toch wel. Tom Dumoulin komt hier volgende week een paar rondjes fietsen. Hebben ze goed geregeld bij de Raboronde, die met financiële hulp van de Rabobank en Leon Beerendonk de Girowinnaar van vorig jaar naar Heerlen hebben weten te halen. En wie weet wel de Tourwinnaar van 2018. Dat zou wat zijn! Ze zitten doorgaans bij de Raboronde al niet om publiek verlegen maar als Dumoulin de komende dagen een stunt uithaalt, gaan we helemaal wat beleven.
Groeten en blijf koel,

Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.