Zondag 1 juli Festival des Arts: Limburgs langstlopende kunstfestival

In Cultuur, Evenementen, Landgraaf, Verhalen door Jos WiddershovenPlaats een reactie

Op zondag 1 juli vindt voor de 21e keer het Festival des Arts plaats in Rimburg. Kunstenaars en kunstliefhebbers vinden elkaar in de schilderachtige straten van Rimburg om van kunst te genieten.

Het Festival des Arts is een bijzonder kunstfestival in Limburg. Het vindt plaats in de buitenlucht en dit jaar wordt het voor de 21e keer georganiseerd. De fraaie oude kern van Rimburg vormt het decor voor kunstenaars en kunstliefhebbers. ‘Het Festival des Arts is het langstlopende kunstfestival in Limburg. En daar zijn we natuurlijk erg trots op’, vertelt Rob Jongen. Hij organiseert het festival samen met Bianca Peters en Linda Beckers. Een belangrijke reden van het succes is dat de organisatie geen concessies doet aan de kwaliteit. Het Festival des Arts is een kunstfestival, geen rommelmarkt of braderie waar ook een paar kunstenaars hun collectie tonen. De selectie van kunstenaars die een kraam mogen huren is streng maar rechtvaardig.

Heinde en verre

Elk jaar weer trekt het festival 50 tot 60 kunstenaars die een deel van hun collectie ten toon stellen. Ze komen van heinde en verre om een kraam op het festival te bemannen. ‘Er komen kunstenaars uit Engeland, Duitsland en de Benelux. Doordat het festival nu al zo lang bestaat weten de kunstenaars dat liefhebbers hier op afkomen. De datum staat al lang van te voren genoteerd in hun agenda, waardoor ze dus grote kans hebben om hun spullen te verkopen.’ Kunstenaars komen graag terug naar Rimburg. Twee kunstenaars werden zelfs gehuldigd omdat ze al 15 jaar aanwezig zijn. Overigens verkopen de kunstenaars niet alleen goed op de dag zelf, veel mensen bezoeken later het atelier van een bepaalde kunstenaar omdat ze meer willen zien van zijn werk.

Vertier

Tijdens het Festival des Arts zorgt de organisatie ook voor ander vertier. ‘We kiezen elk jaar weer iets anders en zorgen dat het goed aansluit bij het festival. Er liepen een keer steltlopers door Rimburg en een andere keer was straattekenaar actief. Die tekende een gat in de weg. Dat zorgde voor nogal wat ophef. Heel veel bezoekers liepen keurig om het getekende gat heen. Dit jaar zal een contactjongleur (iemand die jongleert met attributen die altijd contact maken met zijn lichaam, red.) zijn opwachting maken. Daarnaast is er op drie plaatsen in het dorp live muziek. De bezoekers zullen zich niet gauw vervelen die dag’, aldus Jongen. Dat zullen de bezoekers sowieso niet gauw doen. Naast de grote schare kunstliefhebbers is het Festival des Arts ook een reünie van oud-dorpsgenoten. Oude contacten worden opnieuw aangehaald. Het festival leeft in Rimburg. De lokale gemeenschapis nauw betrokken bij de praktische uitvoering op de dag zelf. Dat leverde Rimburg ook wat op. Bij het tien en twintigjarig jubileum kreeg Rimburg een kunstwerk cadeau van het festival. Bij gemeenschapshuis d’r Eck staat het bronzen kunstwerk ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum en vorig jaar schonk het festival een kleurrijke social sofa aan het dorp als dank. De social sofa is ontworpen door kunstenares Miriam Vleugels.

Het festival vindt plaats op zondag 1 juli. Formeel duurt het van 11.00 tot 17.00, maar veel bezoekers komen al iets eerder en gaan iets later.

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.