Theater Landgraaf is klaar voor het jubileumjaar

In Landgraaf, Verhalen door Jos WiddershovenPlaats een reactie

Boven de entree prijkt een Naamse natuursteen met daarop het jaartal 1818. Toch staat het gebouw nog ruim honderd jaar langer aan de Kerkberg in Waubach. In 1706 werd het opgeleverd als kapel. De jongste 25 jaar staat het bekend als Theater Landgraaf.

Voorzitter van de stichting Theater Landgraaf is sinds 2014 Frans Bremen. ‘De dag na mijn pensionering stond een bestuursdelegatie bij mij op de stoep. Of ik voorzitter van het theater wilde worden. Tja, dan kan ik natuurlijk geen nee zeggen.’ Dat het theater bij Bremen terecht kwam is niet verrassend. De cultuurliefhebber is al vanaf het prille begin betrokken bij het theater. ‘Komend seizoen bestaat Theater Landgraaf 25 jaar, maar ik wil ook nog even stilstaan bij de periode daarvoor. John en Karin van den Berg staken vanaf eind jaren ‘80 ontzettend veel tijd om in Landgraaf een theater van de grond te krijgen.’ Bremen weet als geen ander hoe gepassioneerd het echtpaar Van den Berg toen bezig was. ‘Ik buttelde in die tijd als vrijwilliger en zag van dichtbij hoeveel energie zij daarin staken. Zij hebben in feite de basis gelegd voor het theater zoals we het nu kennen.’

Intense beleving

Gevraagd naar memorabele momenten in de afgelopen 25 jaar haalt Bremen een paar punten aan. ‘Wat mij vooral bijstaat is de prettige samenwerking met andere kleine theaters in de regio. Toen het Lexor nog bestond hielpen we elkaar om regionaal talent een kans te geven op de bühne. Parkstad Limburg Theater (PLT) helpt ons incidenteel met hun kennis en ervaring. Aan de andere kant hielpen wij PLT tijdens hun verbouwing aan onderdak voor veel voorstellingen. Dat bood ons de kans om het theaterpubliek ons intieme, knusse Theater Landgraaf te laten ervaren’, aldus Bremen. De bühne staat relatief laag waardoor je de spelers bijna aan kunt raken. Dat werkt extra goed voor kinderen die helemaal in de voorstelling worden getrokken. Het theater bouwde in 25 jaar een eigen identiteit en karakter op en blijft daaraan trouw. ‘Uiteraard met een goede mix tussen jong en oud, regionaal en (inter)nationaal talent. Alle kunstvormen komen bij ons op de bühne.’ Bijzonder aan Theater Landgraaf is de jeugdtheaterschool waar wekelijks ruim 90 jongeren kennismaken met het theater. Ze krijgen les en treden ook een aantal keer op.

Professionalisering

In Theater Landgraaf spelen jaarlijks ongeveer 80 tot 100 voorstellingen. ‘Dat betekent 2 à 3 voorstellingen per week. Ons grootste kapitaal – de 50 tot 60 vrijwilligers – zorgen ervoor dat die voorstellingen altijd door kunnen gaan. Zonder hen is er geen theater. Het zijn vrijwilligers met verantwoordelijkheid en hart voor theater. Ik ben dan ook enorm trots op die groep’, laat Bremen weten. Toch baart het de voorzitter ook zorgen. ‘Zoals bij veel verenigingen, vergrijst ons vrijwilligersbestand. Het zou goed voor onze dynamiek zijn als nieuwe, jonge theaterliefhebbers zich bij ons aansluiten. Zodat we nog een betere relatie met de jeugd krijgen en dat we vol vertrouwen kunnen werken aan de komende 25 jaar Theater Landgraaf.

De nieuwe brochure kun je telefonisch (045-5310929) of per mail bestellen. Of haal een exemplaar op bij de balie van het theater.

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.