Over het water en in d’n hiemel

In Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

water-hiemel

Beste Frank,
Deze week leek wel in het teken te staan van dingen die niet doorgingen. Ik heb medelijden met de ouders die hun kroost opgegeven hadden voor de voetbalkampen van Schalke, die afgelast zijn. Natuurlijk is het jammer dat deze ouders hun geld niet terugkrijgen, maar het ergste is dat ze nu dus niet een paar dagen van hun kinderen af zijn.

inParkStad Advertentie

Ook voel ik mee met al die Marokkanen, van wie het thuisland ook niet doorging. Dat thuisland, waar ze nauwelijks een band mee hebben en waar ze met de nek aangekeken worden als ze op vakantie komen. Soms vraag ik mij af waar het zo misgegaan is in Nederland dat deze jongeren die hier geboren zijn, meer hebben met een land waar het altijd snikheet is, waar geitenmelker een eerzaam beroep is en waar 42,5 procent van de vrouwen analfabeet is. Dat laatste moest ik even opzoeken, ik weet zeer weinig van Marokko. Toch deden we in Nederland op televisie in de eerste week van het wereldkampioenschap voetbal alsof Marokko ons tweede thuis was. Dan kun je toch beter België aanmoedigen, dat ligt tenminste nog in de buurt. Of Duitsland, in delen van Parkstad spreken ze die taal beter dan ABN.

Over voetbal gesproken, wie ook niet doorging, was Philip Cocu. Die ging er vandoor, naar Turkije. Ook al zo’n tweede thuisland, waarvan de bewoners vanwege een verkiezingsoverwinning van een dictator in spé een plein bezetten in Amsterdam. Onder het mom van: alles mag en we vinden het allemaal heel leuk. Maar Cocu gaat dus een half jaartje – want lang gaat hij het daar niet volhouden – zijn geld verdienen aan de Bosporus. Wel leuk dat de meest gehate Limburger aller tijden dan nu aan bod komt bij PSV. Mark van Bommel kan nu laten zien dat hij als coach wel zijn gemak kan houden en dat hij talent heeft. Maar goed, waar hebben we het over? Eredivisie, die is dit jaar helemaal niet belangrijk.

Belangrijker zijn al die feestjes van geslaagde Maastrichtse VMBO’ers die nu niet doorgaan. Geen Beppie Kraft die als een Messiaft over het water aan komt lopen om doodleuk “in d’n hiemel” te zingen. Geen Project X-feest in Witte Vrouwenveld, want de scholen hadden hun zaakjes niet in orde. Ik heb er een hoop over gelezen, maar nog altijd begrijp ik niet echt wat er mis gegaan is. De kinderen konden er in ieder geval niets aan doen, zo las ik. Maar goed, een diploma is alleen maar iets waard als de inspectie dat vindt. De actie van De Limburger om op te roepen om die kinderen toch een diploma te geven, vond ik dan ook waardeloos. Dat betekent overigens niet dat ik nu een bestelbusje huur om die tegen de pui van de Media Groep Limburg aan te rijden, hoor. Ik uit mijn wekelijkse frustraties gewoon op papier, zoals dat hoort.

Zie je dit weekend weer, hebben we het er wel even over…

Kevin

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.