‘Waar staat de F voor?’

In Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

coalitie-heerlen

Beste Frank,
We hebben het er al genoeg over gehad en ik heb je ook al gecondoleerd met het verlies van FC Twente, dus ik wil je vandaag alleen maar feliciteren. Met je verjaardag, natuurlijk, maar ook met de nieuwe coalitie in Heerlen. Samen doorbouwen met lef, zo heet het coalitieakkoord. Alleen die naam getuigt al van veel lef, want bij bouwen in Heerlen komt heel wat lef kijken.

inParkStad Advertentie

Een stad waar de leegstand nog altijd hoogtij viert, waar het megalomane bouwproject het Maankwartier nog lang niet af is en waar en waar meer mensen weg gaan dan er bij komen. Maar goed, de titel van het coalitieakkoord zal wel dubbelzinnig zijn, zo hoort dat nou eenmaal. Want als je naar de plannen kijkt in het akkoord, dan staat er eigenlijk helemaal niets in over bouwen. Ja, een zwembad, maar dat wordt al geroepen sinds het Sportfondsebad in de jaren 90 verdween.

Misschien is lef ook wel een afkorting, in dit akkoord. De ‘L’ zal dan wel staan voor Leiderschap. Het leiderschap dat de SP op sommige plekken al jaren toont, zoals in Heerlen, maar wat volgens de Limburgse afdeling van de socialisten niet aangemoedigd wordt. Volgens oud-SP-gedeputeerde Daan Prevoo wijkt zijn partij onder aanvoering van de Heerlense voorzitter Ron Meyer steeds verder af van het plan om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Wij kunnen natuurlijk alleen maar gissen naar wat er precies gebeurd is binnen de partij, maar erg fijn is het allemaal niet, zeker niet nu de SP in Heerlen gewoon weer die verantwoordelijkheid neemt.

De SP lijkt nog altijd te worstelen met het anti-geluid versus het aanpakken van problemen vanuit de coalitie. Met een voorzitter die het gewend is om actie te voeren als FNV-voorman en een landelijke fractievoorzitter die ook haar sporen binnen de vakbond verdiend heeft, kan dat inderdaad een probleem zijn. Maar anderzijds zijn ze in hun eigen steden al lang gewend aan meedoen met coalities, dus zouden ze er geen moeite mee moeten hebben.

Maar goed, die afkorting. De ‘E’ staat denk ik voor Eenheid. Zes partijen die de stad moeten besturen, ga er maar aanstaan. Van de SP naar de VVD en van GroenLinks tot CDA, iedereen doet mee. Iedereen, behalve Roel Leers, zo lijkt het wel. Het zal een van de speerpunten van de nieuwe coalitie zijn, om vooral in de eigen club de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ik raad ze aan om te beginnen met en potje waterpolo in dat nieuw te bouwen zwembad om de banden te smeden.

Als laatste die F. Waar zal die voor staan? Friendship? Freedom? Freestyle? Ik denk een beetje in Urban termen, al ben ik dat woord nergens tegen gekomen toen ik berichten las over deze coalitie. Is dat woord samen met de verantwoordelijke PvdA-wethouder ter ziele gegaan? Ik kom er niet op en daar baal ik van, want ik probeer het te snappen: samen doorbouwen met lef. Dus mocht jij het weten, red mij dan uit de brand, dan kan ik rustig slapen in mijn stad die bestuurd gaat worden door een coalitie die gevormd wordt door GroenLinks. Ben benieuwd met wat voor een pakkende titel zij gaan komen…

Nogmaals proficiat!

Groet, Kevin

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.