De strijd onderin (3) – Wie is hier de Eredivisie, gij of ik?

In Kerkrade, Sport door Frank BennekerPlaats een reactie

strijd-onderaan-3

Hoi Kevin,
De strijd onderin is voor ons gestreden. Mijn clubje was een paar weken geleden al het haasje en na zondag daalt jouw Roda JC ook af naar de eerste divisie. Twente en Roda eruit, dat is wel het slechtst denkbare scenario. Maar op basis van het vertoonde spel in 2 wedstrijden tegen Almere City FC is het terecht. En dat terwijl het voetbal van Roda in de slotfase van de competitie toch reden gaf om met vertrouwen naar de nacompetitie uit te zien.

De strijd onderin wordt voor andere clubs nog even voortgezet. En ik hoop echt dat FC Emmen en Almere City FC promoveren. Niet alleen omdat ik doorgaans op de hand van de underdog ben en graag zie dat clubs zonder Eredivisiegeschiedenis promoveren. Maar vooral voor het niveau van de eerste divisie van volgend seizoen. Want dan spelen Roda JC en FC Twente volgend jaar tegen Sparta en De Graafschap. Tel daarbij op de aanwezigheid van clubs als NEC, Cambuur, Go Ahead Eagles en FC Volendam en de beloftenteams van Ajax en PSV en je hebt de sterkste eerste divisie ooit. En dan mag je clubs als RKC Waalwijk en FC Dordrecht ook nooit op voorhand uitvlakken.

Ik weet het, die namen geven geen garantie voor goed voetbal of mooie prestaties. Maar het ziet er wel leuk uit. Dat worden dan leuke potjes in het wedstrijdprogramma op teletekstpagina 829. FC Twente – NEC, Roda JC – De Graafschap en Sparta – Go Ahead Eagles. En dan zie je op teletekstpagina 818 wedstrijden staan als Almere City – NAC, Emmen – VVV en Fortuna – Excelsior. Wie is hier de Eredivisie, gij of ik?

Het enige minpuntje is wel dat het een stuk moeilijker wordt om terug te promoveren. Iets met tv-gelden, waarbij clubs in het eerste jaar na degradatie worden gecompenseerd. Maar misschien is die eerste divisie nog helemaal zo slecht nog niet, met al die leuke clubs. En bij FC Twente kan er ten minste écht schoon schip gemaakt worden na de fraudejaren. Ik stel voor dat we bij Roda JC – FC Twente met eigen ogen gaan kijken of het in de Jupiler League (die volgend seizoen overigens niet meer zo heet) ook leuk is. We hebben in elk geval al de twee mooiste en grootste stadions van de competitie.

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.