De strijd onderin

In Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Kevin GoesPlaats een reactie

Hoi Frank,

inParkStad Advertentie

Ik geef het maar meteen toe, ik was gisteravond niet mans genoeg om je een appje te sturen om je te feliciteren met de overwinning van FC Twente. Ik zou graag willen zeggen dat ik het je gun dat FC Twente in de Eredivisie blijft, maar dan zou ik liegen. En dat mag niet. Laatst deelde je zelf een artikel over jouw geliefde Twente en dat gaf goed weer hoe men in het land over de club denkt: boontje komt om zijn loontje. Nadat FC Twente op een discutabele manier gered werd van een faillissement, zaten veel voetballiefhebbers in Nederland te wachten op een sportieve revanche.

Nou wil ik niet zeggen dat Roda JC het niet verdient om te degraderen. Na jaren van wanbeleid, schimmige deals met buitenlandse geldschieters en miskopen die met zijn twintigen op de bank zaten, leek het er de eerste seizoenshelft op dat het geluk in Kerkrade op was. En dat vond ik wel goed zo, het voetbal was zo slecht en de spelers waren voor mij zo vreemd, dat de feeling die ik met de club had, langzaam verdween.

Maar de laatste weken zie ik een ander Roda, een Roda dat toch ergens weer herkenbaar is voor mij. Strijd – misschien niet zoals er gestreden werd op een zonnige februaridag zestien jaar terug in Milaan – maar wel weer met die Koempelmentaliteit die zo geprezen wordt in Zuid-Limburg. Dat linksvoor Avdijaj met zijn geblondeerde puntjes met pek en veren de mijnen uitgejaagd zou worden, laten we maar even buiten beschouwing.

Wat Roda nu de laatste weken wel klaarspeelt, leek bij FC Twente weg te zijn. De club met de vierde begroting van Nederland, staat al een aantal weken kansloos op de laatste plek. En tot gisteren gaf ik geen stuiver meer voor handhaving van de Tukkers. Maar het zal toch niet… Sidderend leef ik naar de wedstrijd van vanavond toe, waarin de kersverse landskampioen PSV op bezoek komt in Kerkrade. Hopend dat het Bavaria Bier net iets te rijkelijk gevloeid heeft het afgelopen weekend.

Nee, Frank, ik feliciteer je alleen bij kampioenschappen van FC Twente. De laatste keer dat ik je dus met Twente gefeliciteerd heb, was in 2010. Hopelijk kan ik je rond eind oktober weer feliciteren met een kampioenschap: de eerste periodetitel van 2018/2019.

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.