De strijd onderin (2)

In Kerkrade, Van Binnen en Van Buiten door Frank BennekerPlaats een reactie

Hoi Kevin,
Deze zag ik niet aankomen, toen ik op mijn 29e verjaardag het kampioensfeest van FC Twente vierde. 2 mei 2010, het is nog maar acht jaar geleden dat we die schaal omhoog hielden. Het voelt als iets uit een vervlogen tijdperk. En ook al is het nog niet gedaan, maar ik geef geen stuiver voor de kansen van FC Twente. Komende zondag Vitesse uit, dat de punten nog nodig heeft voor de playoffs, ik ga ervan uit dat het lot daar bezegeld wordt. En anders winnen Roda en Sparta wel van respectievelijk ADO en Heracles.

inParkStad Advertentie

Een paar weken geleden heb ik de strijd onderin nog live mee mogen maken. Een gezamenlijke vriendin die Koempel is nodigde me uit om Roda JC – PEC Zwolle te gaan bekijken. Onder het motto ‘de gifbeker moet tot de laatste druppel leeg’ nam ik de uitnodiging aan. En ik moet zeggen dat ik een leuke avond heb gehad, ook al was de 3-2 overwinning van Roda slecht nieuws voor mij. Beleving en strijd op het veld, passie op de tribune, dat heb ik bij mijn cluppie al een tijd niet meer gezien.

En een deel van mij vindt het ook best dat Twente eruitvliegt. Zoals Munsterman en Van der Laan de boel bezeikt hebben, daarvoor had Twente eigenlijk teruggezet moeten worden naar de amateurs, of ten minste naar de eerste divisie. Menig Italiaanse club kan daarover meepraten, maar de KNVB liet Twente er vanaf komen met een ‘straf’ van drie jaar geen Europees voetbal. En dan zou twee jaar later de verdiende straf alsnog komen, maar dan op een sportieve manier. En dat doet nog veel meer pijn. Ik kan me goed voorstellen dat alle supporters van andere clubs het Twente van harte toewensen.

Maar er is ook nog een ander deel van mij, Kevin. En dat deel van mij denkt terug aan die avond waarin ik als F-speler van SV De Lutte met het team naar een thuiswedstrijd in het oerlelijke en toch zo gezellige Diekman Stadion ging en waarop ik voorgoed met het Twente-virus ben besmet. Aan mijn eerste seizoenskaart voor het kindervak PP, die me 30 gulden kostte. Aan de zeven seizoenen daarna waarin ik een jaarkaart van Twente heb gehad. Aan een 3-4 nederlaag tegen Bayern München in de Europa Cup III. Aan een eigen doelpunt van Jan van Halst tegen Feyenoord, waarna FC Twente de rug rechtte en de Rotterdammers met 5-1 oprolde. Aan de ziekste ontknoping van een bekerfinale ooit, toen Twente in de strafschoppenserie met 3-1 achter kwam tegen PSV en Sander Boschker drie penalty’s op rij stopte. Aan 2 mei 2010, toen we de beste waren van Enschede, Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Aan Champions League-wedstrijden tegen Internazionale, Werder Bremen en Tottenham Hotspur. Aan een jaar daarna, toen we weer kampioen konden worden maar in een rechtstreeks duel door Ajax werden afgedroogd. En aan de diepe val die Twente daarop meemaakte.

Dat deel van mij heeft zich er nog niet bij neergelegd. En dat deel zal ook een traantje laten als FC Twente eruitvliegt. Als dat gebeurt, wil je me dan zondag om kwart over vier wel even een troostend appje sturen?

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.