‘There is still good in him’

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Frank Benneker2 Reacties

mortel-vader

Hoi Kevin,
Terechte woorden, vorige week. Houd goed in het oog wat echt belangrijk is in het leven. Ralf Krewinkel heeft dat gedaan en het lijkt me een juiste keuze dat er met Emile Roemer een waarnemend burgemeester is aangesteld. Een zeteltje erbij of een zeteltje eraf, dat doet er op zulke ogenblikken toch even niet toe. Maar de afgelopen weken leek het wel alsof dat besef in de politieke wereld even was uitgeschakeld. Ik ben blij dat de verkiezingstijd erop zit, Kevin. De bordenvervuiling nam ongekende vormen aan en de campagnes zijn ook in os leef sjtad Heële verhard. De felle toon in het debat staat in schril contrast met de verkiezingsuitslag. Hier een zeteltje eraf, daar een zeteltje erbij en de meeste partijen blijven stabiel. Het enige noemenswaardige is de entree van de dierenpartij in de Heerlense gemeenteraad met 2 zetels. Oh ja, en het schrikbarend lage opkomstpercentage van 44,4 procent.

inParkStad Advertentie


Maar die felle toon had ik in Heerlen nog niet eerder gehoord. Neem nou die actiesite van de SP, www.foutevastgoedbazen.nl, die wat mij betreft net zo goed www.foutevastgoedbaas.nl had kunnen heten, want het gaat hier slechts om één vastgoedbaas; Jos van de Mortel. Of dat nou de manier is om de Heerlense bevolking ervan te laten doordringen dat deze man probeert de gemeenschap te laten bloeden voor zijn strategisch verloederde en leegstaande panden? Ik betwijfel het. Niet alleen speelt de SP hiermee net zo hard op de man als HartLeers en zijn online trollenleger, het geeft de ‘foute vastgoedbaas’ ook de kans om de slachtofferrol aan te nemen. En die rol speelt hij met verve, zo konden we deze week in de Limburger lezen.

Terwijl er ook zo makkelijk een positieve draai aan te geven valt. De leegstand in Heerlen neemt af. Van 14 procent in 2016 naar 11 procent in 2017. Dat is nog steeds te veel, maar daarmee doet Heerlen het beter dan Kerkrade, waar je wél gratis mag parkeren. En ook een stuk beter dan Sittard-Geleen en zelfs lichtelijk beter dan Maastricht. Dat zijn ook cijfers waarmee je hem om de oren kunt slaan.

Je kon trouwens de laatste dagen niet om Jos heen. Het hele centrum hing vol met zijn beeltenis op verkiezingsborden. Met een stevige belofte: hij gaat de leegstand aanpakken. Zijn t-shirt zegt alles: problem – solved. Het mooiste van Jos’ verkiezingsbelofte dat hij niet eens een raadszetel of politieke invloed nodig heeft om zijn woorden in daden om te zetten. Als eigenaar van een enorm deel van al die leegstand is hij de eerst aangewezen persoon om er iets aan te doen. Daarvoor zijn wel een paar dingen nodig. Een hart voor Heerlen bijvoorbeeld en de intentie om van Heerlen een betere en mooiere stad te maken. Daarvan heeft Jos nog geen blijk gegeven, maar laten we hem niet te snel afschrijven. Hij heeft immers beloofd dat hij iets aan de leegstand gaat doen. Zoals Luke Skywalker ooit over zijn aartsvijand Darth Vader zei: ‘there is still good in him‘. Laten we de komende vier jaar eens afwachten wat hij van zijn verkiezingsbelofte waarmaakt en of hij toch nog naar the light side komt.

Het lijkt er sterk op dat we Heerlen de komende vier jaar mooier zien worden. Ik kijk nu al uit naar 2020, Kevin. Heb je gezien wat er voor ontwerp voor de ‘Nog Nieuwere Nieuwe Nor‘ gepresenteerd is? Ik vind het doorkijkje dat je vanuit het Schelmenhofje hebt geweldig. Waar nu nog een paar aartslelijke gevels het straatbeeld bepalen, staat over een paar jaar een fraaie en statige glazen gevel, een mooie knipoog naar het Glaspaleis van Frits Peutz. En dan gaan ze in mei ook nog starten met de sloop van het oude winkelcentrum De Plu, waarschijnlijk wel de lelijkste puist in het centrum van Heerlen. Oh ja, deze week is ook het ontwerp van het nieuwe stadskantoor van de gemeente Heerlen gepresenteerd. Je zou bijna vergeten dat in de komende periode ook het Maankwartier met nieuw treinstation wordt opgeleverd (al dan niet met hotel) en dat pal daarnaast gevorderde plannen zijn om de Royal-bioscoop nieuw leven in te blazen. En met de subsidie voor het opknappen van lelijke gevels wordt hopelijk ook snel het pand aan de Bongerd waar Douglas zit aangepakt. En daar komt de beloofde invulling van de panden van Metroprop nog bovenop. Het wordt nog eens wat met dat Heerlen, Kevin.

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

2 reacties op “‘There is still good in him’”

  1. Toch prettig dat het begint door te dringen dat de ontwikkelingen in Schinkel Noord afhangen van de aansluiting met Schinkel Zuid/de Plu, de gemeente dus en een corporatie. Een hart voor Heerlen ontbreekt bij mij niet, een hart voor mij ontbreekt in Heerlen danig! Zo blijkt al de waardering voor onze investeringen uit het feit dat er geen vertegenwoordiging van gemeentewege was bij opening TK Maxx en al evenmin bij opening H&M, ondanks uitnodigingen! Uit de reacties zie je ook al hoe blij ze zijn dat er bijna weer een private investeerder is weggejaagd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.