Het Rode Potlood is niks gevraagd!

In Had ik jou iets gevraagd?, Heerlen door Paul Dolhain1 Reactie

het-rode-potlood

Gisteren mocht ik net als 72.143 andere Heerlense burgers stemmen. Slechts 32.050 mensen maakten gebruik van het stemrecht. Beschamend laag. Toen ik in mijn hokje stond, mijn stemformulier als een ANWB wegenkaart uitklapte en alle 299 bolletjes zag, pakte ik mijn rode potlood. Ik wist wel welk bolletje ik moest inkleuren. Maar wat is er in godsnaam al allemaal ingekleurd door mijn voorgangers? En wat vond mijn rode potlood er eigenlijk van? Het potlood was immers niks gevraagd!

inParkStad Advertentie

Dag rood potlood. U zult wel uitgeslapen hebben vandaag, nietwaar?
Goedendag. Inderdaad. Ik was behoorlijk moe van al dat gekleur.

Voor ik u enkele vragen stel, u bent toch wel onpartijdig, ondanks uw rode kleur?
Absoluut, ik kan zelf geen kant op. Ik kan niks zonder een ander. Ik ben het verlengstuk van de kandidaten.

U heeft het met uw collega-potloden dit jaar nog rustiger gehad dan voorheen. Slecht 44,4% van de kiezers ging maar stemmen. Hoe komt dat denkt u?
Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Ik kan enkel vermoedens uitspreken. Ik denk dat de mensen geen vertrouwen hebben in de politiek.

Hoe komt dat denkt u?
Als ik zie hoe er in de gemeente campagne is gevoerd door sommige partijen. Het niveau was bedroevend laag zo nu en dan. Ik hou ervan als mensen geslepen zijn, dan ben ik zelf ook op mijn best, maar soms ging het hard tegen hart.

Met een D.
Nee, met een T

Ik snap ‘m. Maar een beetje strijd is toch wel lekker?
Ik vind het ook niet erg als er buiten de lijntjes wordt gekleurd. Maar een campagne puur op de man gericht is niet mijn ding.

Hoe krijgen we de mensen weer naar de stembus denkt u?
Het is anno 2018, maar we stemmen nog op een vel papier met een potlood. Dat kan beter!

U wilt met pensioen?
Ik was eigenlijk al met pensioen, maar net als de bevolking moet ik ook langer doorwerken. Maar goed. Voorbeeld: De jeugd speelt spelletjes. Waarom is er geen game waarbij je op een leuke manier op de hoogte wordt gehouden van wat er speelt in de politiek? Waarom was er geen stemwijzer in Heerlen? Betrek de jeugd erbij.

Denkt u dat dat echt helpt?
Veel mensen weten niet exact wat er speelt in de gemeente. Hebben niet de mogelijkheid om het lokale nieuws te volgen. Bedien ze, duw het ze onder de neus. En niet alleen drie weken voor de verkiezingen, met wat borden en geschreeuw. Het hele jaar door. Op school, via games, apps, noem maar op. Heerlen is toch een creatieve stad? Dat hoef ik jullie toch niet uit te tekenen?

U heeft er over nagedacht. Nog meer tips?
Absoluut. Waarom moeten mensen de deur uit om te stemmen? We leven in 2018. Mensen zitten liever op de bank, dan dat ze de deur uit gaan. Thuis stemmen via je DigiD op de iPad. Dat zal veel potentiële stemmers over de streep kunnen trekken.

Helder. U wilt met pensioen. Nog een vraag, Heeft u als potlood toch niet stiekem een voorkeur. Dat als iemand u naar een bolletje sleept, u stiekem buiten de lijntjes gaat, zodat de stem ongeldig wordt? Of dat u aan werkweigering doet?
Dat mag niet! Maar we hebben wel eens gehad dat ik per ongeluk een te klein touwtje had. Dan kwam je niet bij de lijstduwer. Niet doorvertellen hè.

Als we toch een beetje aan het roddelen zijn. Had u gedacht ergens meer rode bolletjes te zetten dan uiteindelijke het geval was?
Er is iemand die in ieder geval meer borden heeft opgehangen dan dat ik hokjes heb ingekleurd.

Ik heb een vermoeden wie dat is. Hij toont zich inmiddels een slechte verliezer.
KLOPT. HIJ IS HEEL ERG BOOS. MAAR DAAR KAN JIJ AAN HET EIND VAN HET JAAR WEER GRAPJES OVER MAKEN.

Daar kom ik binnenkort bij u op terug, er hangt namelijk wel degelijk verandering in de lucht!
Je maakt me nieuwsgierig.

Volg volgende week de site van InParkstad maar. Tot over vier jaar?
Ik hoop het niet.

Wanneer zien we elkaar dan weer?
Kijk eens rond in je stad, er wordt hier nog genoeg gekleurd.

Over de schrijver

Paul Dolhain

interviewt voor inParkStad elke maand een markante plek in Heerlen. Op maandag kun je hem vlak voor de lunch horen op L1 radio waarin hij terugblikt op de afgelopen week. Je herkent hem misschien ook van de And're Hazes Band en als één helft van het duo Peul Jan. Kijk ook eens op zijn site.

Eén reactie op “Het Rode Potlood is niks gevraagd!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.