Goedkope verkiezingsstunts versus inhoudelijke politiek

In Gemeentes, Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Frank BennekerPlaats een reactie

via-debatfoto

Hoi Kevin,
Ik vrees dat je gelijk hebt met je Schaesberg-syndroom. Ik lijd er zelf ook aan. Na het bekendmaken van Pearl Jam en Foo Fighters ging ik mezelf wijsmaken dat Pinkpop ook in die lijn door zou programmeren. Lekker weer alternatieve gitaren op Megaland. Boy, was I wrong. Al jaren neem ik mezelf voor om niks, nada, noppes, niente van die perspresentatie te verwachten en toch stink ik er elk jaar weer in. En al vind ik het bijna niks wat er in Paradiso als opvulling bijgeplempt, is, toch zal ik er gewoon zijn, daar in Schaesberg. Die ouwe Jan heeft mij ook gegijzeld en ik ben van hem gaan houden.

Maar goed, in Heerlen is twee weken van tevoren de verkiezingsstrijd weer goed losgebarsten. En ja, het is hier in Heerlen weer een ouderwets circus. Zo hebben we een Amsterdamse vastgoedmiljonair die onder het motto ‘samen voor mijn eigen’ op de kieslijst van zijn politieke buikspreekpop is gaan staan en als goedkope verkiezingsstunt in de krant bluft dat hij aangifte tegen de gemeente Heerlen heeft gedaan. Tegen wie precies, dat kan hij niet zeggen. Dat weet hij ook helemaal niet. Dat zoekt het openbaar ministerie wel voor hem uit, roept hij. Dat het juridische systeem in Nederland zo niet werkt, doet op zo’n moment voor Aloisius Grieniezer even niet ter zake.

inParkStad Advertentie

Gelukkig wordt er ook nog op inhoud politiek bedreven. Afgelopen maandag was ik debatleider bij een discussie in het Royal-theater tussen Ron Meyer, Martin de Beer en Charles Claessens, lijsttrekkers van respectievelijk SP, VVD en CDA. Ze hadden mij in de hoedanigheid van redacteur van VIA Heerlen gevraagd de discussie te presenteren en te leiden. Een leuke mix, de fractievoorzitter van de grootste partij in de gemeenteraad, een wethouder en de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij. Daarvan zijn opnames gemaakt die de komende 2 weken via de kanalen van die drie partijen worden verspreid. Inhoudelijk gingen ze in op de thema’s veiligheid, binnenstad en zorg/sociale zaken. Een mini Operatie Hartslag in de wijken, wel of geen zwembad in het centrum, de kindertandarts, enzovoort.

Ook leuk dat het een debat was waarin tegenwicht werd gegeven aan het huidige politieke klimaat. Geen geschreeuw, men viel elkaar niet in de rede, liet elkaar uitpraten en ze probeerden elkaar bij meningsverschillen op de inhoud te bestrijden. Je kent me als een strenge doch rechtvaardige scheidsrechter, maar ik heb hier geen enkele gele kaart hoeven te trekken. Telkens werd op de bal gespeeld en niet op de man. In die zin hoef je ook geen vuurwerk te verwachten als je de filmpjes gaat bekijken. Maar als je even de tijd hebt en de video’s bekijkt, weet je wel wat de visie en toekomstplannen van deze drie partijen zijn.

Dat het debat zo verliep, kwam ook doordat er slechts drie politici aan deelnamen. Dat hield het overzichtelijk en gaf de deelnemers voldoende spreektijd. Met mijn journalistieke inborst had ik liever alle partijen aan het woord gelaten, maar dat wordt al snel onoverzichtelijk. Aankomende zondag gaan ze bij café Pelt een poging doen om alle partijen hun zegje te laten doen en het toch overzichtelijk te houden. Dat lijkt door de aanpak van de Noa de Mes-redactie ook te gaan lukken. Ik ga er eens lekker voor zitten zondag.

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.