De Heuvellandexpress bestaat 10 jaar

In Landgraaf, Verhalen door Jos Widdershoven1 Reactie

‘Ja Arjan, nog twintig seconden en dan neem jij de stream over.’ Het is vlak voor achten als de stem van geestelijk vader Paul Peters voor het laatst die woensdag over de internetradio van Heuvellandexpress schalt. Dit jaar bestaat het internetradiostation 10 jaar.

inParkStad Advertentie

Tijdens de show spat het plezier ervan af. ‘Ik ben helemaal weg van muziek. Vooral de muziek van onze oosterburen en uit Oostenrijk en Zwitserland. Schlagers, volkstümliche muziek. Ik krijg er geen genoeg van’, zegt Peters. Als hij eenmaal begint over muziek is hij niet te stuiten. ‘Vroeger kon ik er al helemaal in opgaan. Ik zocht altijd naar nieuwe muziek. Als mensen op vakantie gingen, vroeg ik ze om hun ogen open te houden voor bepaalde muziek.’

Paul piraat

De echte meerwaarde van zijn hele muziekverzameling zit toch vooral in het uitzenden. ‘Als de platen hier maar liggen heeft niemand er wat aan. Ik wil het delen met mensen die ook van deze muziek houden’, aldus Peters. Al in 1978 begon Peters daarom met uitzenden als piraat. ‘Dat was een andere tijd. Wel mooi als ik eraan terugdenk. Ze hebben me twee keer te pakken gehad, in 1982 en 1994. De eerste keer moest ik twee weken de cel in, de tweede keer kreeg ik een flinke boete.

De eerste keer moest ik twee weken de cel inPaul Peters
En behalve die boeten nemen ze je apparatuur in beslag. Dat is nog veel meer waard. Na die tweede keer zei ik: “Ik stop ermee. Dit is niet de moeite waard.” Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, hè?’ En zo ging Peters na enige tijd aan de slag bij een klein internetradiostation. ‘Daar heb ik veel geleerd over het maken van internetradio. Dat is een heel andere discipline. Je moet op andere zaken letten, zoals internettechniek en -verbindingen. Vroeger zat je in spanning of de politie niet voor de deur stond. Nu is het vooral spannend of de techniek je niet in de steek laat.’ Voordeel van het uitzenden via internet zit natuurlijk vooral in bereik. ‘In de piratentijd belde een vriend me een keer omdat hij me kon ontvangen in Eindhoven, terwijl ik hier uitzond. Dat was extreem ver. Nu luister ik naar de Heuvellandexpress als ik op vakantie ben op Curaçao.’ Peters logt in op de server waar hij kan zien waar de luisteraars op dit moment zitten: Verenigde Staten, Polen, België, Duitsland, Zwitserland.

Luisteraars

‘We hebben veel vaste luisteraars. Een groepje uit Zwitserland komt deze week extra hier naartoe voor het jubileumfeest’, aldus Peters. De Heuvellandexpress bestaat momenteel uit een team van 22 dj’s. ‘Op één na wonen ze allemaal in de buurt. Maar dat hoeft natuurlijk niet per se. Dat is het voordeel van internetradio.’ Nieuwe dj’s brengen ook weer nieuwe luisteraars naar de zender. Die luisteraars worden overigens op hun wenken bediend bij heuvellandexpress. Peters demonstreert hoe eenvoudig het is om een verzoekje in te dienen. Ook als er geen dj aan het werk is, worden de verzoekjes in de wachtrij geplaatst en binnen korte tijd gedraaid. Daar kunnen andere stations nog een puntje aan zuigen.

Jubileumfeest in Streeperkruis

Vanwege het 10-jarig jubileum viert Heuvellandexpress aanstaande zaterdag een groot jubileumfeest in Het Streeperkruis vanaf 19.00 uur. Uiteraard met livemuziek uit eigen regio. Een kaartje kost €5.

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Eén reactie op “De Heuvellandexpress bestaat 10 jaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.