Waarom ik niet meewerk aan het verwantschapsonderzoek

In Landgraaf, Opinie door Jos WiddershovenPlaats een reactie

Deze dagen gaat het in Landgraaf vooral over het DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak van Nicky Verstappen. Net als ruim 17.000 andere mannen uit Heerlen, Landgraaf en Brunssum kreeg ik post van de politie. Of ik wil meewerken aan een DNA-verwantschapsonderzoek. Vorige week plaatste ik daarover een poll

Als vader van twee kinderen zou je zeggen: ‘Ja natuurlijk man, ga toch! Het is een kans om een moordzaak op te lossen.’ Nu wil ik graag dat moorden worden opgelost, laat daar geen misverstand over bestaan. Toch doe ik niet mee aan dit verwantschapsonderzoek.

Slechte beurt Openbaar Ministerie

Op de eerste plaats heeft het Openbaar Ministerie geen al te beste beurt gemaakt in de zaak Vaatstra. De DNA-gegevens van de mensen die meewerkten aan het onderzoek werden pas na afloop van het onderzoek vernietigd. Terwijl de wet voorschrijft dat dit direct moet gebeuren als er geen match is. Het is zelfs nog erger; eerst moest iemand vragen hoe het stond met die gegevens en pas daarna werd het ‘protocol vernietiging DNA-materiaal’ van stal gehaald. Alles bij elkaar vier maanden te laat. In mijn optiek laat je dan een kans liggen om voor iedereen duidelijk af te bakenen waar opsporing ophoudt en privacy begint.

Omkering van de bewijslast

Daarnaast vind ik dat je op deze manier de bewijslast omkeert: schuldig totdat het tegendeel bewezen is. Dat druist voor mijn gevoel nogal in tegen het grondrecht om jezelf en je familie niet te belasten of aan je eigen veroordeling mee te werken. Natuurlijk, niemand dwingt me om deel te nemen aan dit onderzoek. Het is volledig vrijwillig.

Als je een speld zoekt in een hooiberg, gebruik dan een magneet of metaaldetector en geen aansteker

Toch ervaar ik dat niet zo. Kijk ik wederom naar de zaak Vaatstra, dan kregen ‘weigeraars’ bezoek van de politie. Ik kan dat niet anders uitleggen dan de vrijwilligheid een handje helpen. Wat mij betreft was de zaak Verstappen – net als die van Vaatstra – al veel eerder opgelost. Maar wel via een normale route. Als je een speld zoekt in een hooiberg, moet je een magneet of een metaaldetector gebruiken en niet een aansteker.

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.