Taalles helpt statushouders op weg naar werk

In Landgraaf, Verhalen door Jos WiddershovenPlaats een reactie

Het is kwart voor tien op een koude ochtend in februari. In het instructielokaal van het Mens Ontwikkel Bedrijf in Landgraaf is de taalles net begonnen. Acht statushouders luisteren aandachtig naar vrijwilliger Gertie van Rhee van bibliotheek Landgraaf. Van Rhee let extra goed op haar articulatie en gebruikt haar handen om woorden te verduidelijken. 

inParkStad Advertentie

Ze vertelt een verhaal over De Ruijter. Niet over Michiel, maar over de broodversierder sinds 1860. Een van de statushouders is net vader geworden en dat is een mooie gelegenheid om het over de – strikt Nederlandse – traditie van beschuit met muisjes te hebben. Van Rhee vertelt dat die traditie begon bij de geboorte van prinses Beatrix. Dat het bedrijf De Ruijter toen oranje muisjes aanbood aan de kersverse moeder prinses Juliana. Daarna vertellen de cursisten over tradities in hun land van herkomst.

Communicatie op de werkvloer

Op 17 november startte de eerste groep van acht statushouders met de taalles. De taalles besteedt vooral aandacht aan veiligheid. ‘Een van de belangrijkste zaken tijdens het werk is dat je goed kunt communiceren, anders ontstaan gevaarlijke situaties’, zegt Wim Tillie, bedrijfsleider bij het Mens Ontwikkel Bedrijf van de gemeente Landgraaf. Naast veiligheid komen alledaagse bezigheden zoals het klokkijken aan de orde. Zodra de statushouders de taal voldoende beheersen gaan ze aan het werk binnen het Mens Ontwikkel Bedrijf of de afdeling Beheer Openbare Ruimte van Landgraaf.

Doorstromen naar betaald werk

Inmiddels is een statushouder al een stap verder richting betaald werk. ‘Een cursist spreekt al zo goed Nederlands dat hij is doorgestroomd naar de werkkamer. Daar leren mensen die terugkeren richting de arbeidsmarkt weer de basale werknemersvaardigheden. Denk aan op tijd komen en omgang met collega’s’, aldus Tillie. De werkkamer is oorspronkelijk bedoeld voor bijstandsgerechtigden die terugkeren richting de arbeidsmarkt. Voor de statushouders is het ook een goede springplank naar een betaalde baan. ‘De persoon die al is doorgestroomd heeft voldoende competenties om snel aan de slag te gaan. Hij was vroeger loodgieter. Wellicht komen zijn expertise en vaardigheden hier ook van pas voor een werkgever.’

Taalles is niet verplicht

Tijdens de eerste bijeenkomsten was er nog een tolk aanwezig (via WelSUN) om de communicatie voor iedereen iets te vergemakkelijken. ‘Nu kan het ook zonder tolk. De bedoeling is natuurlijk dat ze Nederlands praten. Niet iedere statushouder is even ver in zijn inburgeringsproces, maar ze helpen elkaar onderling’, zegt Tillie. De taalles is een onderdeel van de gemeente om de gang naar werk van statushouders te vereenvoudigen. ‘Verplicht is de taalles niet. Maar iedere statushouder heeft de participatieverklaring ondertekend en daarmee geef je aan dat je de spelregels van de Nederlandse samenleving respecteert. Daar hoort ook bij dat je op zoek gaat naar werk. Voor sommige statushouders is het daarbij noodzakelijk om te starten met een ontwikkeltraject bij het Mens Ontwikkel Bedrijf. Dat is eenzelfde traject als een deel van de bijstandsgerechtigden van Landgraaf doorloopt om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Zodra een statushouder genoeg kennis en vaardigheden heeft, helpen wij hem met het zoeken naar een passende baan. Samen met ISD BOL (sociale dienst) en WSP Parkstad proberen wij hen onder te brengen bij geschikte bedrijven in de regio. In eerste instantie kan het dan gaan om een ontwikkelplek en als dat goed bevalt, stromen ze door naar betaald werk.’

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.