Landgraaf Optoch: d’r sjunste va Parkstad

In Cultuur, Landgraaf, Verhalen door Jos WiddershovenPlaats een reactie

Als je komende zondag en maandag een optocht wil bekijken, heb je genoeg keuze inParkStad. Maar op dinsdag kun je maar op een plaats terecht: in Landgraaf.

De Langraaf optoch op carnavalsdinsdag staat te boek als gezellig en drukbezocht. Sinds de samensmelting van de optochten van Nieuwenhagen en Schaesberg in 2002 telt de optocht 111 nummers en dat blijft zo. Ton Pagen, woordvoerder van stichting Landgraaf Optoch, legt uit waarom.

‘Over het aantal inschrijvingen hebben we nooit te klagen. Sterker, we moeten elk jaar best veel carnavalisten teleurstellen omdat ze niet mee mogen lopen. We hebben een limiet ingesteld van 111 nummers. Daar wijken we niet van af. Uit ervaring weten we namelijk dat veel toeschouwers het na anderhalf uur wel hebben gezien (vaak is het natuurlijk ook koud in deze tijd van het jaar). Als we meer nummers toelaten, zou dit betekenen dat de prins, die traditiegetrouw met nummer 111 van start gaat, niet door iedereen gezien wordt. Dat willen we natuurlijk voorkomen.’

Wat maakt de Landgraaf Optoch zo bijzonder?

Tsja, dat verschilt van persoon tot persoon. Wat wel een rol speelt is dat de optocht op dinsdag wordt gehouden. Persoonlijk ken ik geen andere grote optocht op dinsdag. Het is voor veel verenigingen de laatste kans van het seizoen om mee te lopen. Maar er is ook veel publiek, wat de deelnemers weer erg waarderen. Voor veel mensen met kleine kinderen is de dinsdag ook de laatste kans om de wagens voorbij te zien trekken. En zeker als het op zondag en maandag niet zo’n mooi weer is geweest, hebben wij extra bekijks. Het laatste punt wat ik kan bedenken is dat de deelnemers geen startgeld hoeven te betalen. Dat betalen ze bij de meeste andere optochten wel.’

Hoe bewaak je de kwaliteit als deelname gratis is?

‘Nou ja, het voordeel van gratis deelname is dat je genoeg aanmeldingen krijgt. We profileren ons als de sjunste va Parkstad dus kwaliteit is belangrijk. Dat is dus een belangrijk punt tijdens de selectie. We houden van het traditionele carnaval, dus we letten erg op gedrag en carnavalistische uitstraling. We verwachten van de deelnemers dus ook gedrag dat daarbij past. Veel verenigingen uit de wijde omtrek willen meelopen in Landgraaf. Zeker niet alleen omdat het gratis is, maar voor de gezelligheid en de kijkdichtheid. Overigens krijgen de deelnemers uit Landgraaf wel voorrang op de verenigingen van buitenaf. We willen de sjunste va Parkstad zijn, maar bovenal is het de optocht van Landgraaf.’

Voor meer informatie kijk op http://landgraafoptoch.nl.

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.