Kriebels

In Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

Beste Frank,
Hoe langer ik weg ben uit Limburg, hoe langer het duurt voor ik weer zin krijg in carnaval. Als kind had ik het hele jaar door zin in de vasteloavend en ook toen ik als twintiger in het zuiden woonde, merkte ik dat ik rond de elfde van de elfde alweer in de stemming begon te komen voor een nieuw seizoen.

inParkStad Advertentie

Dat is nu wel anders: een paar weken terug haakte ik aan voor het Tieëkezinge in Pelt en toen was ik er nog helemaal niet aan toe. Natuurlijk, het was gezellig en de liedjes zijn bij mij stuk voor stuk bekend, maar het zorgde niet voor de kriebels die ik normaal voel voor de vier, soms vijf dolle dagen. Langzaam begon ik mij af te vragen of het aan het vervliegen was, of ik dit jaar misschien niet in de stemming zou komen.

Maar gelukkig, sinds mijn Rotterdamse huisgenoot elke dag de Spotify-lijst met carnavalsnummers van zijn Limburgse vriendin aan heeft staan, begint het te dagen. Ook het avondje spelletjes doen in Amsterdam met de cd Kirchröatsjer Sjpetsiejalietete op de achtergrond deed wonderen. En het jaarlijkse appje van een vriend die ik alleen met carnaval zie, maakte het af. Ik ben er klaar voor.

Klaar voor de barbecue op zondag, de ellenlange gesprekken in het Getske (dit jaar gaan we eindelijk knopen doorhakken over de herindeling, op het bord achterom bij Pelt), de liters bier die over mijn veel te koude outfit heengaan en de kletsnatte muren in de kroeg. Even een paar dagen niet aan opvallende lijstduwers, vertrekkende bitcoin-raadsleden en doorgeslagen PVV’ers denken.

Volgend jaar pak ik het anders aan: dan zet ik op de elfde van de elfde al die playlist aan en dan dompel ik mij onder tot carnaval. Geen tijd en ruimte laten ontstaan voor twijfels. Als de kriebels niet vanzelf komen, dan moet je ze een beetje dwingen. Want een carnaval missen, dat gaat mij echt nooit gebeuren. Want wat kan ich da dra doë dat ich ‘ne Winkbuul bin…

Alaaf en tot over 2 dagen, ouwe flitspaal

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.