Het schoolvoorbeeld van Urban, op een goede manier

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

holy-moly

Beste Frank,
Voor het eerst in jaren ben ik tijdens de feestdagen niet in Heerlen geweest. Ik heb sowieso weinig gevierd en de enige Kerstdag dat ik met familie was, was ik in Tilburg. En normaal gesproken zou ik dat niet zo erg vinden, maar de filmpjes en foto’s op Facebook van mensen die tussen Kerst en Oud & Nieuw wel in Heerlen waren, gaven mij toch een klein FOMO-gevoel.

inParkStad Advertentie

Het zag er namelijk echt heel leuk uit, dat Holy Moly. Waar het woord Urban bij ons beiden tegenwoordig voor een spontane inrectie zorgt, zag dit evenement er zowaar succesvol uit. De avond dat Chef’Special het Urban container park opende, deed mij denken aan twee jaar terug, toen het Pancratiusplein uitpuilde dankzij Serious Request. En waar dat toen gebeurde omdat er drie dj’s in een huis geld ophaalden voor een doel van het Rode Kruis (ik zou echt niet meer weten wat toen het doel was), werd de stad nu gevuld omdat er echt iets leuks gebeurde.

Hoe anders was het vorig jaar, toen er echt helemaal niets te beleven was in het centrum? Mooi dat het plan, dat ook bij ons op het begin van 2017 tot de nodige scepsis leidde, zo goed uitgepakt heeft. En gelukkig niet alleen met grote namen als Chef’Special. Ook Lotte Walda, Ernest Peters, Bolton & Jeninga, Wodka Vrijhulde en zelfs het Weltens Familie Koor werden op het podium gezet om een paar moppies te zingen. Echte Heerlense muziek, iets wat ik tien jaar geleden nog niet had durven dromen.

Het talent is er en nu het podium er ook is, zie je dat er mooie dingen gebeuren. We omarmen de creativiteit van de stad en laten het door echte stadsmensen organiseren. Een grote naam als publiekstrekker, maar voor de rest kleine projectjes die ruimte moeten krijgen om te groeien. En eindelijk wordt die ruimte geboden. En hoe groot mijn hekel ook is aan het gebruik van het woord Urban door de Heerlense gemeenteraad, dit is wel echt het schoolvoorbeeld van urban.

Ik hoop dan ook dat naast Holy Moly tijdens de kerstdagen, er ook een springbreak editie komt. En dat er in de zomer ook een maand lang vanalles te doen is in het centrum. Voor mijn part laat je de zeecontainers het hele jaar staan en organiseer je elk weekend een showcase van nieuw talent uit de regio. En dat dat nieuwe talent door deze ervaring veel verder komt dan talent uit de rest van het land. Dat Parkstad de regio wordt waar groei gefaciliteerd wordt. Dat is pas echt een goed voornemen voor de stad Heerlen.

Oh, en ook voor jou de beste wensen nog,

Groet, Kevin

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

foto: Holy Moly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.