Zwartepieten in Brunssum II: Een klein dorpje tegen de overheersers

In Brunssum, Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

zwartepieten-in-brunssum-2

Beste Frank,

inParkStad Advertentie

Mocht het pretpark in Brunssum er toch ooit nog komen, dan hoop ik dat er een attractie komt die gebaseerd is op de politieke onrust van de afgelopen week. Ik weet dat het attractiepark van Gilissen over natuurwonderen moest gaan, maar dat Jo Palmen op dit moment nog altijd wethouder is van Brunssum, mag ook een wonder genoemd worden.

Nu heb ik al vaker aangegeven het nieuws uit de regio iets minder te volgen tegenwoordig, maar zelfs in Amsterdam kon ik de beschamende vertoning in de Brunssumse gemeenteraad van afgelopen week niet missen. Mede dankzij een geweldige liveblog van onze vriend bij 1Limburg.nl, kon ik vanuit mijn bedje in de Rivierenbuurt alles volgen wat er in de gemeente gebeurde waar ooit een Grand Canyon had moeten komen. Het was alsof je een rondetafelgesprek in een kleuterklas aan het volgen was, net na een uit de hand gelopen ruzie. Het enige vervelende was dat het hier om échte problemen ging, tussen grote mensen.

Grote mensen die een beetje hardleers zijn en nu zelfs de meester weggepest hebben. Mijn respect voor Luc Winants is zienderogen toegenomen, nu hij opgestapt is als burgemeester van Brunssum. Zo mooi als iemand staat voor een zaak en ook daadwerkelijk consequenties verbindt aan die mening. En nu mag Gerd Leers het oplossen, met hulp van minister Ollongren. Ik vraag mij ten zeerste af of haar Zweedse familie ooit van Brunssum heeft gehoord, dus zij heeft bij het Kerstontbijt wat uit te leggen over haar eerste relletje. Het is toch een gotspe dat een minister zich moet uitspreken over het feit dat iemand wiens integriteit in twijfel getrokken wordt, niet wethouder moet worden?

En daarbij is het toch beschamend dat de oud-burgemeester van Maastricht nu het brandje in Brunssum moet komen blussen? Al zijn integriteitskwesties hem niet vreemd, kijk maar naar de Bulgarenvilla die hem de kop kostte in Maastricht. Ook heeft hij door zijn tijd als minister van Immigratie en Asiel wel de nodige ervaring met het uitzetten van mensen die ongewenst zijn. Wellicht is hij wel de juiste man voor deze job. Het is in ieder geval een zwaargewicht om de ruziënde kleuterklas bij de Eendjesvijver weer tot bedaren te brengen.

Was dan alles negatief wat vorige week in de gemeenteraad van Brunssum besloten werd? Nee hoor, met deze schertsvertoning heeft het bestuur van de gemeente voor heel Nederland duidelijk gemaakt dat het totaal geen bestaansrecht meer heeft. De motie om een onderzoek te starten om zich te wapenen tegen een herindeling kwam er doorheen, maar het doet steeds meer denken aan de verhalen van Asterix: één klein dorpje tegen de machtige overheersers. Maar helaas hebben ze in Brunssum geen toverdrank en laten ze de klaagzang van bard Jo Palmen gewoon toe. Misschien in plaats van een Grand Canyon-pretpark Jean Gelissen een variant van Park Asterix in het toekomstige deel van Heerlen-Landgraaf-Brunssum laten bouwen?

Bis!

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.