Oudejaarsconference: ‘Ik lach me kapot om die gemeentelijke poppenkast’

In Cultuur, Evenementen, Heerlen door Jos WiddershovenPlaats een reactie

Het nieuwe jaar staat voor de deur. In Heerlen is het een goed gebruik van Peul Jan om nog een laatste keer terug te blikken op 2017. Op donderdag 28 december puilt café Pelt weer uit tijdens de Heëlesje Oudejaarsconfernce (OJC).

inParkStad Advertentie

Meestal staat Paul de pers te woord. Maar aangezien hij nog bezig was met zijn stukje voor inParkStad schoof Jan dit keer aan. ‘Leuk om een keer het complete journaille te woord te staan.’ De toetsenbordvirtuoos voelt zich direct thuis tijdens het interview. Dat komt wellicht doordat het interview plaatsvindt in het huis waar hij opgroeide. Peul Jan viert dit jaar een jubileumeditie. ‘Het is voor de eerste keer de elfde editie van de OJC. Een mijlpaal!’

Jaar in vogelvlucht

‘Als ik terugkijk op 2017 dan blijven de perikelen rondom de herindeling natuurlijk bij. Heerlen was daarin eigenlijk geen partij, het ging meer om Landgraaf. Je lacht je toch kapot om die gemeentelijke poppenkast? Het enige nadeel van zoveel bestuurlijk onvermogen is dat het de aandacht een beetje afleidt van andere zaken.’ Want er gebeurde natuurlijk nog meer het afgelopen jaar. Denk aan de documentaire van Aart Zeeman over het Maankwartier. En de bijbehorende reacties van Aloisius Grieniezer.

Drie microfoons

De oplettende lezer ziet in de poster van de OJC niet twee, maar drie microfoons. ‘De derde microfoon is niet voor een van onze ego’s. De microfoon is voor een special guest’, aldus Jan. Naar eigen zeggen vormt hij de ideale additie op het duo en is het iemand die grote bekendheid geniet in de Heëlesje scene.

Typische typetjes bij de tipi

De opzet van de OJC bleef door de jaren heen gelijk. De vorm veranderde wel gaandeweg. Zo maakt Peul Jan gebruik van schermen waarop krantenkoppen te zien zijn. ‘Daardoor heeft het publiek sneller een aha-erlebnis. Zeker oudere zaken zijn soms lastig uit te leggen. Met de schermen werkt dat een stuk beter.’ Daarnaast bedient het tweetal zich de laatste jaren steeds vaker van typisch Heëlesje typetjes. Vorig jaar waren daar bijvoorbeeld de urban legends in campingsmoking. ‘We houden vast aan de typetjes. Weet je wat? Kom anders gewoon kijken op donderdag 28 december!’

Wie, wat, waar, wanneer, waarom

Wie: Peul Jan
Wat: Oudejaarsconference 2017
Waar: Café Pelt Pancratiusplein Heerlen
Wanneer: donderdag 28 december om +/- 18.00 (aansluitend aan Noa de mes) en 21.00 uur
Reprise: dinsdag 2 januari 20.30 uur Holy Moly (Pancratiusplein)
Waarom: omdat het kan!

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.