Even geen herindelingsgezeik met Kerstmis svp

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Frank BennekerPlaats een reactie

container-city

Hoi Kevin,
Vorige week vroeg je je af of minister Kajsa Ollongren wel eens van Brunssum gehoord had. Ik denk dat daar na de publiciteit van afgelopen week geen twijfel meer over kan bestaan. Die reportage vanuit Brunssum in de Volkskrant las weg als een spannende oorlogsroman, alsof hij was geschreven in het Raqqa in de hoogtijdagen van IS.

inParkStad Advertentie

Ik denk trouwens dat het besluit van Kajsa Ollengren om de fusie tussen Heerlen en Landgraaf af te blazen ook mede is ingegeven door de bestuurlijke kleuterklas in Brunssum die de eigen gemeente nu voor schut zet. Want het signaal bij het afblazen van de fusie was duidelijk; een fusie tussen Heerlen en Landgraaf alleen is niet genoeg om tot de grotere bestuurskracht in Parkstad te komen.

En dat is vooral goed nieuws voor Parkstad. Want hoewel het niet doorgaan van de fusie op de korte termijn slecht nieuws is voor iedere Landgravenaar die wel eens verder van huis dan de eigen straat gaat, had een fusie tussen Heerlen en Landgraaf de boel ook voor een jaar of tien, misschien wel vijftien, op slot kunnen gooien. En dat zou op de lange termijn slecht zijn, vooral voor Brunssum, dat ingeklemd tussen de nieuwe gemeenten Beekdaelen en Heerlen-Landgraaf alleen maar weg zou kunnen kwijnen.

Áls een grotere fusie doorgaat. Want zodra raadsleden die op goedbetaalde raadszetels zitten en wethouders die op lekker verdienende wethoudersposten zitten besluiten moeten nemen die tot gevolg hebben dat er minder van die leuke baantjes te verdelen zijn, is het gezond verstand ver te zoeken. Ze zijn als een kankerpatiënt die een chemokuur weigert vanwege de bijwerkingen.  Gelukkig biedt de wet Arhi genoeg mogelijkheden voor de provincie en het kabinet om door te drukken.

Maar dat gezeik, daar zullen we in 2018 nog genoeg van horen. Laten we eerst eens zien dat we de kersttijd in Heerlen eens leuk doorbrengen. Met een knus tentendorp met kerstbomen op het Pancratiusplein is er nu na één weekendje al meer te doen dan vorig jaar. En vanmiddag liep ik in de binnenstad en zag ik de opbouw van Urban Container City op De Bongerd. Ik ga niet over die naam zeuren, over het te pas en te onpas gebruiken van het woord urban heb ik al vaker gehad. Als het vrijdag maar een volle bak trekt bij Chef’Special.

Die sfeer van Serious Request van twee jaar terug, die zie ik niet zo snel weer de binnenstad vullen. Maar dat geklaag van vorig jaar over een doodse binnenstad in december, wat overigens terecht was, hoeven we dit jaar ook niet meer aan te horen. Ik ben benieuwd of je nog een kijkje gaat nemen. Het wordt wel weer eens tijd voor een biertje samen.

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.