Darth Vader in Hartje Hoensbroek (episode 2)

In Evenementen, Heerlen door Robert NijboerPlaats een reactie

darth-vader-hartje-gebrook-2

De speelboom sloot zijn deuren en de deuren en ramen werden geblindeerd. Onmogelijk om naar binnen te kijken dus. Iemand duwt tegen mijn arm. “Ja daahaag. Wij stonden hier eerder!” “Hij” was in Hoensbroek vandaag. De échte. Dat had zelf in de kasteelbode gestaan. Darth Vader zelf. In Hoensbroek. En wij gaan hem nu echt ontmoeten. Het was inmiddels half twaalf… Nog een half uur geduld hebben.

inParkStad Advertentie

Echte bioscoopervaring

Even een sprongetje naar 1999. De nieuwe trilogie (de voorlopers van de eerste drie die dus 4, 5 en 6 waren en dus eigenlijk als de opvolgers van de nieuwe films gezien moeten worden….volgt U het nog?) zou gaan uitkomen. Internet stond nog in de kinderschoenen maar IK had hem al gezien! Geleend op een dvd-tje van de buurman van mijn schoonzus! Een zogenaamde cam versie! (Opgenomen met een videocamera in de bioscoop, dus inclusief mensen die door het beeld lopen! “De échte bioscoopervaring” stond dan ook trots op het hoesje gedrukt! In de Verenigde Staten was hij in mei al in de bioscopen verschenen maar wij, in Europa, zouden nog moeten wachten tot 30 september!!!! Echt niet dus he! Dan maar op een klein computerscherm!
Alle lichten uit! Pilsje en nootjes erbij….Computer aan… Dvd erin en…..
Bohhhhh wat viel hij tegen!!!!
Wat een afknapper zeg! Ik had me er zo op verheugd en dan….dit??? Jar Jar Binks????
De dagen erop kon ik mijn teleurstelling amper verbergen. Ik had er gewoon slechte zin van! Of…? Of lag het gewoon aan het feit dat ik hem op zo’n klein schermpje had gekeken? In zo’n slechte kwaliteit? Ja! Dat moest het zijn! In september dus, op de premièredag, naar de bioscoop… op groot scherm. In Dolby DTS surround geluid.
Het was nog steeds een tegenvaller.

Darth vader

Het wordt 12 uur en inmiddels is de winkelstraat voor de speelboom afgeladen vol! Af en toe zie ik iemand door de ramen gluren maar de deur gaat nog steeds niet open…. En dan…. Dan is het zo ver. De mevrouw die normaal achter de kassa staat komt naar buiten met…. DARTH VADERRRRR!!!!!
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeey!
“Hallo allemaal! Leuk dat jullie hier zijn!”
Mijn kinderhart breekt! Dit gevoel is vergelijkbaar met de onthulling dat Sinterklaas niet bestaat! Een kei-harde trap op mijn kinderziel!
Waaaat?????
“Hij” spreekt “Nederlands”? En dat niet alleen! Hij spreekt Nederlands mét een Limburgs accent!
Ga toch weg man!
Dit is niet “Darth Vader”. Dit is gewoon een gek in een pak.
Teleurgesteld druipen we dan ook af….
Jaren later, op een filmbeurs (Ja ja, ik ben zo’n Nerd die naar filmbeurzen gaat!) sprak ik dan eindelijk David Prowse, de acteur die destijds écht de rol van Darth Vader heeft vertolkt in de Star Wars films. Ik vertelde hem deze anekdote en hij moest er hartelijk om lachen!

Al rondlopend op die filmbeurs viel ik trouwens nog een keer in een grote verbazing. He kijk, leuk! Dat speelgoed wat ik destijds ook had…. is HOEVEEL waard nu??????? Waaaat!?
“Ja ja, “ zei de verkoper: “Als het nog in de originele verpakking zit en ook deze doos onbeschadigd is dan is dit poppetje (Action figure he. Weet u nog?) nu inderdaad €125,- waard.
Eh… (hapt naar adem…)… Ik had verdorie meerdere poppetjes maar die scheurde ik bij thuiskomst uiteraard direct uit de verpakking! Daar wilde je mee spelen. Ik had verdorie stinkend rijk kunnen zijn.

Episode 8

De twee films die volgden op episode 1 waren dan gelukkig wel een heel stuk beter maar toch, het échte Star Warsgevoel bleef uit….
Tót twee jaar geleden! De nieuwste trilogie werd groots aangekondigd! Deel 7, 8 en 9 zouden de komende jaren in de bioscoop gaan verschijnen! Mét de originele acteurs! Sterker nog, deel 7 zou in december al verschijnen!
De trailer verscheen enkele maanden later op Youtube en…. ook al ben ik nu midden 40…. ik voelde het kippenvel op mijn arm.
“Chewie, we’re home”….
Ik ben dan ook bang dat dat Star Warsvirus nooit meer uit mijn bloed gaat. Gelukkig maar.

En nog een paar daagjes geduld en dan verschijnt het volgende deel. Episode 8, The last Jedi.
Uiteraard zit ik op de premièredag (13 december) weer in de bioscoop met een oprecht zenuwachtig gevoel….
Wachtend tot DIE muziek, in XD surround, door de bioscoop knalt en ik de meest magische woorden, als 45 jarige man, weer kan lezen op een bioscoopscherm….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.