Darth Vader in Hartje Gebrook

In Evenementen, Heerlen, Verhalen door Frits HartgerinkPlaats een reactie

darth-vader-hartje-gebrook

Ik denk dat dat de eerste keer was dat ik kippenvel kreeg van een film!
En wat voor film! Darth Vader bleek geen robot…. Die gouden en kleine robot waren écht grappig!
Han Solo bleek nog veel stoerder dan ik ooit had kunnen bedenken…  En…. toen was het afgelopen!

inParkStad Advertentie

Ik ben geboren in 1972 dus ik was net oud genoeg om “The Empire strikes back” in de bioscoop te zien. De film kwam in 1981 in de Nederlandse bioscopen en ik was dus 8 jaar. De ideale leeftijd! Ik had de eerste nog niet gezien maar op de een of andere wonderlijke manier had het fenomeen “Star Wars”, want daar heb ik het natuurlijk over, me destijds compleet in de greep. Ik had een slaapzak (gekregen van mijn oom en tante uit het verre Amerika!), ik had de poster, de strips en natúurlijk had ik ook het speelgoed! In de weken voordat de film verscheen, als ik in het centrum van Hoensbroek kwam, keek ik mijn moeder aan met de vraag “Mag ik?” en dan kon zij heerlijk een uur ongestoord winkelen. Ik rende naar “de Speelboom” waar ik mij vergaapte in de Star Wars hoek! De poppetjes (Action figures he!) zagen er stuk voor stuk even fantastisch uit!

De grootste badass

Ik kende uiteraard de echte hoofdrol spelers wel.
Die in dat soort-van karate pak en dat gele haar dat was Luke Skywalker.
Dat vrouwtje was prinses Lea.
Die zwarte, tja was het een robot? Maar die heette Darth Vader. Dat was de slechterik.
En die stoere, met dat leren jasje, dat was Han Solo! De grootste badass uit het universum.

Een godsvermogen

Maar wie al die andere figuren waren? Je had die gouden robot (Ja dat was duidelijk echt een robot!) en die soort van vuilnisbak (ook een robot!) en dan nog allemaal rare wezens… Chewbacca, stond er bovenop de verpakking geschreven. Een beer???? Een hond???? Ik had geen idee! Yoda???
De poppetjes kosten 7,50, een godsvermogen in die tijd! Maar tjonge… ze waren zoooo gaaf!

Maar goed… Eindelijk echt naar mijn eerste Star Wars film in de bioscoop. Er verschenen letters in beeld. “Lang lang geleden (Huh? Deze films spelen toch in de toekomst???) in een melkwegstelsel heel, heel ver weg!”
En BAM! De muziek knalde door de luidsprekers! In Hi fi stereo! Groot in beeld stonden de meest magische woorden die je als kind kon lezen….

STAR…. WARS……
en daaronder geschreven…
THE EMPIRE STRIKES BACK

Zoals gezegd, kippenvel, maar wel met het meest depressieve einde wat je maar kon bedenken! Neeeee! Dit kan niet! Zo kan het toch niet eindigen! Is Han Solo nou dood???? Was Darth Vader nou echt de vader van….of had ie gelogen?
Het zou nog twee lange, lange jaren duren voor we antwoord zouden krijgen op al die vragen.
En al die tijd maar speculeren. En de Star Wars verslaving werd erger en erger… Star Wars 1 (toen nog zonder “episode IV”) kwam op tv. En ook die was super.
Op tv had je wel series als Star Trek (Raumschiff Enterprise, weet U nog?), “V” en Battlestar Galactica maar hoe leuk ook…Het was geen Star Wars.

Een echt lichtzwaard

De poppetjes werden gretig gekocht. Als je vijf verpakkingen opstuurde naar Mattel kreeg je gratis (GRATIS!) het poppetje van “Boba Fett” opgestuurd. En had je twintig verpakkingen (!!!), dan kreeg je een opbergkoffer met het hoofd van Darth Vader zelf. Wauw! Maar je snapt… die had niemand.
Frank, mijn achterbuurjongen, die had “The Milennium Falcon”. Het ruimteschip van Han Solo.
Een ander had weer een “echt” lichtzwaard! (met het geluid he. Whoom Whoom)
Ikzelf had een snow piercer.
En dan samen de films maar na spelen! Keer op keer…op keer.

Return of the Jedi

En toen… in 1982…. In de Eppo… stond DE aankondiging dat ze in Londen waren gestart met de derde!!!!
Aaaaaaaaaahhhh! “The revenge of the jedi” zou hij gaan heten.
Het duurde niet lang voordat een jongetje op school hem had gezien. Tenminste dat beweerde hij stellig.
“Kan helemaal niet! Die zijn ze nog aan het maken.”
“Niet waar! Ik heb hem gezien.”
En hij bleef het volhouden.
“Waar gaat ie dan over?”
“In de derde….komen ze naar Aarde.”
…. en we wisten genoeg. Hij is een week lang doodgezwegen. Over dat soort dingen lieg je niet.
Star Wars was heilig.

Ik hoef niet uit te leggen dat in 1983, toen “the return of the jedi” uit kwam (zoals de film uiteindelijk zou gaan heten) de gekte opnieuw toesloeg! Han Solo stoerder dan ooit! Jabba de Hutt en, ja als prepuber… prinses Lea in DIE bikini! (en meer wil ik daar over niet kwijt)

Darth Vader in Hartje Gebrook

Ik vermoeide mijn ouders weer eens mateloos met mijn gebazel over planeten als Tattooine of Dagobah toen ze mij “de kasteelbode”, het lokale weekkrantje, onder de neus schoven. Een moment kon ik niet ademen… Het stond er toch écht.
Aanstaande zaterdag zal de speelboom tussen 12 uur en 13 uur bezocht worden door…. Darth Vader! De échte!
Ik was buiten adem toen ik bij Frank binnen kwam rennen. “DarthVaderkomtnaarHoensbroekdatstondindekasteelbodedaargaanwenaartoehe!”. En door naar Bas. Geen twijfel mogelijk. Daar moeten we bij zijn.
Die zaterdag om 11 uur al aanwezig en het was toen al erg druk! We waren blijkbaar niet de enige Star Wars fans in Hoensbroek.

To be continued…..

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.