Zwartepieten in Brunssum

In Brunssum, Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Frank BennekerPlaats een reactie

Hoi Kevin,
Geloof jij nog in toeval? Ik niet. Op dezelfde dag dat in Brunssum bekend werd dat ze de stekker uit Nature Wonder World trekken en ze gaan zwartepieten over de schuldvraag, komt de Rijdende Rechter met een aflevering waarin twee naast elkaar wonende echtparen uit Brunssum zwartepieten over beveiligingscamera’s bij hun huizen en een schutting tussen hun percelen.

inParkStad Advertentie

Die aflevering van de Rijdende Rechter is echt een kijktip. Het begint met iets heel simpels, maar het loopt compleet uit de hand, ook in die uitzending. Dat deze mensen nog nooit zijn opgedoken in Man Bijt Hond is bijna een wonder. Je hoort nu ook een boel Limburgers jammeren dat door deze twee stellen Limburg er weer slecht op staat, daar maak ik me geen zorgen over. We hebben die aflevering van Buren met de beruchte burenruzie in Kerkrade ook overleefd.

Maar dat Nature Wonder World. Ondernemer Jean Gelissen had een plan om een themapark in Brunssum te bouwen, gebaseerd op natuurwonderen als The Grand Canyon en Mount Everest. Maar daar trok hij gisteren met veel vertoon de stekker uit. De politiek in Brunssum reageert niet enthousiast genoeg en maakt de ontwikkeling van het pretpark onmogelijk, aldus Gelissen. En dus valt iedereen over de Brunssumse politici heen om ze de zwarte piet te geven. “Zie je wel dat die bekrompen dorpspolitici hun gemeente niet fatsoenlijk kunnen besturen,” was de teneur op mijn facebook-tijdlijn gisteravond.

Ik merk dat ik ook de neiging heb om te zeggen: net goed! Dat stelletje navelstarende dorpspolitici dat al strijdende voor het zelfstandig houden van de eigen gemeente aan het pluche plakt en vervolgens niet thuis geeft als iemand met een plan komt dat hun voorstellingsvermogen te boven gaat. En ik vind nog steeds dat die politieke hooligans die het nu voor het zeggen hebben in Brunssum en Landgraaf zo snel mogelijk uit hun functies ontheven moeten worden. Als daar opheffing en herindeling van die gemeenten voor nodig is, dan worden de inwoners van Parkstad daar alleen maar beter van.

Maar nu wordt het mislukken van zo’n plan voor Nature Wonder World gebruikt om lokale politici ervan langs te geven. En waarom die politici er niet zo enthousiast over zijn, dat mogen ze niet eens precies zeggen, want het plan dat Gelissen bij de betrokken instanties indiende is geheim. Altijd fijn, zoveel transparantie. Het hele plan schijnt 750 miljoen te kosten. Waar dat geld precies vandaan moet komen en hoe dat bedrag onderbouwd is, dat weten we dus niet. Wat voor risico’s de gemeente Brunssum neemt als ze met dit plan instemmen, is voor de buitenwacht volstrekt onduidelijk. En wie weet hebben die dorpspolitici wel groot gelijk dat ze niet zomaar meegaan in megalomane plannen en voorkomen ze zo dat Brunssum als een lemming in The Grand Canyon springt.

Groeten,
Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.