De Valse Snaar (3)

In Fictie, Heerlen door Nancy Bastiaans-LommenPlaats een reactie

valse-snaar-3

De rechercheurs Kel en de Jong proberen met de koster in gesprek te komen. Het enige dat ze te weten komen, is dat de moord vlak na het openen van de kerk moet zijn gepleegd. De koster had alleen een klap gehoord. Jos onderbreekt het gesprek met de mededeling dat hij eraan twijfelt of de snaar om Pauls nek de doodsoorzaak is. Er zitten resten braaksel in zijn mond en op zijn kleren. De plek op de vloer waar logischerwijs braaksel had moeten liggen is schoongeveegd. Net als de rechercheurs verder willen met het ondervragen van de koster, luiden de kerkklokken. Behalve dat het tijdstip niet klopt, spelen de klokken een lied van André Hazes. De Jong rent naar de toren, in de hoop dat de dader zich daar nog ophoudt.

inParkStad Advertentie

‘Aan alle eenheden, per direct versterking nodig. Pancratiuskerk te Heerlen. Zet de omgeving af,’ roept Kel op. Bij het al aanwezige team, dringt hij erop aan alle uitgangen goed te bewaken. De technische dienst gaat onverstoord verder met hun werk. Ze kijken niet op van het plotselinge rumoer dat door de akoestiek van de kerk wordt versterkt. De klokken zijn inmiddels weer stil. Als Kel met getrokken wapen de trappen naar de klokkentoren beklimt om de eventueel vluchtende dader tegen te houden, valt hem op dat hij zijn altijd luidruchtige collega niet hoort. Zelfs na meerdere malen roepen, blijft een antwoord uit. Eenmaal boven, steunt hij met zijn handen op zijn knieën om weer op adem te komen. Als hij opkijkt, ziet hij Erik bewusteloos op de vloer liggen. ‘Erik? Hé De Jong, wakker worden,’ roept hij in zijn oor en schudt voorzichtig zijn schouders. De Jong brengt voorzichtig zijn hand naar zijn hoofd en kreunt als hij overeind krabbelt. ‘Shit, ik ben neergeslagen.’ Kel moet op zijn tenen staan om het gebukte hoofd van Erik te bestuderen. ‘Tja, flinke bult makker, maar geen bloed. Ben je misselijk, zie je scheel?’ vraagt hij, waarop Erik nee schudt en hem beloofd een seintje te geven als een doktersbezoek toch nodig is. ‘Heb je de dader gezien, waar is hij naartoe?’ vraagt Kel en loopt alweer naar het trappenhuis. ‘Helemaal niets gezien of gehoord,’ antwoordt Erik en voelt nog eens aan de bult die nu nog groter is.

Kel en de Jong rennen zo vlug als het kan de trappen af en botsen bijna tegen de brancard waarmee ze Pauls lichaam net naar de lijkwagen willen verplaatsen. Ze duwen de collega’s hardhandig aan de kant om naar buiten te kunnen. Het plein is op de agenten en de inmiddels toegestroomde pers na, leeg. ‘Hoe kan de dader in godsvredesnaam zijn ontsnapt?’ vraagt Kel zich hardop af. Journalisten dringen naar voren en bestoken de rechercheurs met vragen over het slachtoffer en of er mogelijk een verband is met het Maankwartier. Woorden als ‘vastgoedmaffia’, ‘politieke moord’, ‘InParkstad’ en ‘facebookmeningen’ vliegen ze om de oren. Dan dringt een kleine dikke journalist door de menigte naar voren en vraagt naar de vermeende ruzie tussen Paul en zijn Hazesband. Kel vraagt De Jong direct uit te zoeken waar de man het over heeft en wie de bandleden zijn. (wordt vervolgd)

Over de schrijver

Nancy Bastiaans-Lommen

is geboren en getogen in het centrum van Heerlen. Tot haar 36e heeft ze er gewoond en ook voor een groot deel haar werkzame leven als adviseur personeelszaken doorgebracht. Zo'n tien jaar geleden besloot ze met haar man de rust op te zoeken in het nabij gelegen Wijnandsrade. Inmiddels is ze teruggekeerd naar de stad waar haar hart ligt, Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.