Limburg onafhankelijk

In Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

vlag limburg

Hoi Frank,
Het lijkt erop dat we afstevenen op een Europese Unie met 96 lidstaten. Met nieuwe leden als Catalonië, Sudettenland, Friesland en bergdorpje Vijlen, moeten we eens na gaan denken over een verbouwing van het Europees Parlement in Brussel. En nu ook in Belgisch-Limburg stemmen opgaan om zich af te scheiden van België, moeten we serieus gaan nadenken of ons Limburg mee moeten doen met die onafhankelijkheid.

inParkStad Advertentie

Voor mij zou dat betekenen dat ik maar weer eens een nieuw paspoort aan moet vragen, maar dat zijn niet de grootste zorgen. Er zou zoveel meer bij komen kijken: waar komt bijvoorbeeld de zetel van deze regering? Besturen we het onafhankelijke Limburg vanuit Maastricht, of toch vanuit Hasselt? En het nationale elftal, is daar een plaats voor Perr Schuurs net voor Thibault Courtois, of niet?

En wat doen we met Geert Wilders? Dat is natuurlijk de grootste vraag. Omarmen we die weer als Limburger, of gaan we die moeite uit de weg en zeggen we dat die te lang weg is? Dat is natuurlijk sowieso een uitdaging, met al die Limburgers in de Randstad. Moeten wij dan een verblijfsvergunning aan gaan vragen? En worden we dan getest op onze harde G of hoe moeten wij aantonen dat we genoeg ingeburgerd zijn? Nu nog kijk ik vaak op zaterdagavond thuis in mijn woonkamer naar de wedstrijden van Roda JC, maar ik ben bang dat die kijkavondjes verplaatst worden naar geheime kelders.

Maar goed, er zijn natuurlijk ook voordelen aan een onafhankelijk Limburg. Zo kan Dion Graus eindelijk president worden en hoeven we nooit meer geforceerd Koningsdag te vieren. De Koningsgezindheid is in Limburg toch al laag, dus als we niet meer tot het Koninkrijk behoren, is dat ook weg. En ons Calimero-gedrag kan ook ophouden, dan hoeven namelijk echt nooit meer iets te verwachten uit Den Haag. En in de nationale competitie van Limburg hoeft VVV-Venlo alleen nog maar KRC Genk boven zich te dulden.

Toch hoop ik dat dit plan niet doorgaat. Ik wil geen visum aan hoeven vragen om bij mijn ouders op bezoek te gaan en voor jou is het nog lastiger, als ‘buitenlander’ in het Heerlense. Stel je voor dat er bij ons favoriete café een bordje boven de deur komt met ‘alleen Limburgers welkom’? Nee, laten we het gewoon bij het oude houden. Zo erg is het allemaal nou ook weer niet.

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.