Bart Storcken: ‘Durf eens op je bek te gaan’

In Cultuur, Evenementen, Heerlen, Verhalen door Erik Gerards1 Reactie

Bart Storcken

Bij Marlstone records in Ulestraten spreek ik Bart Storcken. Geleendenaar van origine, muzikant, manusje van alles, duizendpoot, presentator, Heerlense held en bovenal: levensgenieter.

inParkStad Advertentie

Wie is Bart Storcken?

‘auw banaan! Wie is Bart Storcken? Tja, dat ben ik. Lastige vraag. Ik ben geboren in Geleen, woon sinds een jaar of 5 samen met Loes, Moos & Miel in heerlijk Heerlen. Ik schrijf en maak graag muziek. Lachen, af en toe huilen, lekker eten en drinken, flauwekul uithalen en presenteren horen ook bij mij. Professioneel werk ik als manager marketing en communicatie bij SCHUNCK*. Veel dingen probeer ik te relativeren, je moet niet alles te serieus nemen. Lachen is belangrijk voor mij. Je kunt natuurlijk niet alles weglachen, maar moet je overal het beste van proberen te maken. Dat mag best met flair of een gekke slag. Mijn devies is dan ook: doe niet altijd hetzelfde, maar kijk wat er nog meer kan. Kom uit je comfort zone en durf eens op je bek te gaan.’

Hoe kom jij dan in Heerlen terecht?

‘Dat is wel een leuk verhaal. Mijn pa zit al jaren bij Herriemenie Misersabel. Elk jaar kerstconcert bij Bijsmans. “Kom mee”, zei Miserabelfan ma op zondagmiddag. Ik was vrijgezel (dus doodmoe), maar ben toch meegegaan. Daar in het café kwam ik Loes tegen. Ma gelijk erbij, de hele santenkraam. Na verloop van tijd gingen we samenwonen. Eerst in Geleen, maar Loes wilde graag terug naar Heerlen. Dat zag ik in eerste instantie niet zo zitten. In Heerlen wilde ik nog niet…, je weet wel. Na een tijdje ging ik toch overstag en inmiddels wil ik echt niet meer terug naar Geleen.’

Dan wil ik jou graag de keus geven: Heerlen of toch Geleen?

‘Hahahahaha, dat is een beetje gevaarlijk. Hoe ga jij het opschrijven? Je schrijft dit blad voor Heerlen en omstreken, toch? Dan kies ik voor Heerlen. Mijn roots liggen in Geleen, dat blijft. Zo praat ik ook. Wel ben ik heel erg graag in Heerlen, zie er heel veel mogelijkheden. Heerlen zit in de lift, dat voel ik! Dus daarom kies ik voor Heerlen!’

Wat doe je in je vrije tijd?

‘Mijn grote probleem is nee zeggen. Ik probeer vooral dingen te doen die ik leuk vind. Dat zijn dingen zoals presenteren of 26 november meedoen aan het pietentheater in Sittard. Ik vind het prachtig om daar met mijn band te spelen. Als Rowwen Heze of Park city live me vraagt om te presenteren dan doe ik dat met heel veel plezier. Daarnaast hou ik van lekker eten en drinken. Dat is me ook wel aan te zien. Daarnaast ben ik ook een echte familieman. Met Miel en Moos muziek maken, lachen en flauwekullen vind ik heel leuk en belangrijk. Naast dat alles heb ik mijn werkzaamheden voor BartjeS (liedjes schrijven, presenteren, evenementen organiseren). Samen met mijn compagnon Louis Bonné en Mabs4.0 werk ik op dit moment aan “Hiep Hiep”. Daarmee kun je een gepersonaliseerd filmpje maken, dat de ontvanger een glimlach op het gezicht tovert.’

Wat doe jij dan precies bij SCHUNCK*?

‘Ik ben daar manager marketing en communicatie. Die functie bij SCHUNCK* past perfect in mijn straatje. Kunst, cultuur, literatuur, muziek en dans, eten en drinken. Bovendien organiseert SCHUNCK* veel evenementen waarvan ik denk dat die goed zijn voor de stad Heerlen en haar inwoners. SCHUNCK* moet een plek worden waar mensen vaker naartoe komen. Waar je elkaar kunt ontmoeten en waar je geprikkeld wordt en geïnspireerd raakt. SCHUNCK* betekent al veel voor Heerlen maar dat kan nog meer! Ik denk dat we in Heerlen heel veel leuke dingen doen. Heerlen staat steeds nadrukkelijker op de kaart en SCHUNCK* hoort daar zeker bij. Midden in de stad. Het moet het culturele hart van de stad worden. Daar hebben we zeker nog stappen in te zetten.’

De vasteloavend! Wat betekent dat voor jou?

‘Vastelaovend zit in mijn genen, mijn opa was een echte Flaaris. Het is een feest waarbij je samen bent. Samen met mensen waarmee je het leuk hebt. Vasteloavend same, hoe cliché dat ook klinkt. Daar waar gekkigheid wordt uitgehaald op straat of in het café daar is vasteloavend, daar is het leuk!’

Nu is “Bijs” dicht…

‘We hebben een idee met Miserabel. Na de optocht willen we in de Uilengats iets organiseren. Een klein podium, samen met leuke mensen wat flauwekul maken. Dat is althans de opzet. Ik weet eigenlijk niet of ik dit wel mag vertellen, maar ja, dat maakt niet uit.’

Dan de vraag: wat mogen we van jou/jullie verwachten dit jaar met de vasteloavend?

‘Je bedoelt met miserabel? We zitten nu hier bij Marlstone, net nog was ik bezig met opnames voor Hoondervel uit Haelen. Daar heb ik samen met Bas Keltjens een liedje voor geschreven. Met Emil Szarkowicz heb ik het tekstidee en de melodie gemaakt voor het liedje ‘t was in de molen. Jan Dulles (3J’s) heeft de Volendamse tekst gemaakt en er samen met de jongens van Volledam voor gezorgd, dat het een mega hit is geworden op de Volendamse kermis dit jaar. Emil en ik werken nu aan een Limburgse versie van het nummer. We doen niet mee aan het LVK of iets dergelijks.’

Komt er dan nog een 3e keer scheepsrecht wat betreft het lvk?

‘Zeg nooit nooit. Maar nu heb ik niet 1,2,3 die behoefte.’

Waar haal jij de tijd überhaupt vandaan met alle dingen die je doet?

‘Tja, een dag heeft helaas maar 24 uur. Dus daar loop ik best wel eens tegenaan. Zoals ik al zei: nee zeggen is moeilijk voor mij. Daar klagen ze thuis ook wel eens over. Ik wil graag aan alles meedoen. Misschien moet ik niet meer alles doen dus, maar dat past weer niet bij mij. Dat zit er al van jongs af aan in. Ik heb altijd het gevoel gehad, dat ik overal bij wilde zijn. En ergens betekent dat weer, dat je nergens bij hoort. Ik hoor het mezelf zeggen…’

Waar zien we Bart Storcken over 5 a 10 jaar, waar droom jij van?

‘Ik zou heel graag een keer in New Orleans op het jazzfest staan met een van de bands waar ik onderdeel van uitmaak. Het zou super zijn, dat met een van mijn kinderen te kunnen doen, die zijn erg muzikaal. Een stiekeme droom om te bereiken. Ook zou ik nog wel eens een keer een knaller van een hit willen schrijven. Mensen in beweging krijgen met muziek dat vind ik mooi en wil ik blijven doen.’

Over de schrijver

Erik Gerards

Is een trotse Heerlenaar die houdt van het bourgondische leven. De brandstof uit bourgondische activiteiten gebruikte hij vroeger om de top te halen bij het sporten. Blessures brachten hem in contact met de fysio. Dat vond hij zo leuk dat hij tegenwoordig sporters en niet-sporters helpt om pijnvrij door het leven te gaan. Fysio by day, Bourgondiër by night.

Eén reactie op “Bart Storcken: ‘Durf eens op je bek te gaan’”

  1. Echt Bart zo kennen wij hem een bijzonder sociaal mens. Werkzaam geweest op Groenewald Stein. Koester dierbare herinneringen. Met alles wat je doet en nog gaat doen heel veel succes en veel geluk met je leuke gezinnetje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.