Verrekte mongol

In Verhalen door Frits Hartgerink1 Reactie

verrekte mongol

“Het is altijd een mongool van een steward die zo beslist. Dat was vorig jaar in Mexico ook al zo.” aldus Max Verstappen, vorige week zondag na de Grand Prix. Oho! Hij zei het gewoon! Het “M” woord. Max. Kom op jongen. Shame on you! Dit kan tegenwoordig écht niet meer.

inParkStad Advertentie

Zelfbeeld

Dit woord deed me direct terugdenken aan een gebeurtenis destijds in Op de Bies. De scholing-medewerker had verschillende praatgroepjes in de zomerperiode waarbij ze wilde ingaan op de wijze waarop cliënten naar hun zelfbeeld kijken. Zo zou er ook een groepje gevormd worden met een vijftal cliënten met het downsyndroom. Of wij eens konden polsen op de dagbesteding welke specifieke cliënten daar behoefte aan hadden? Ik nam een cliënt met downsyndroom apart en ging met hem zitten…

Downsyndroom

“Heb jij wel eens gehoord van het woord “downsyndroom”?”
De cliënt kijkt me aan of ik hem naar de stelling van Pythagoras vraag… Hij heeft geen idee wat ik “van hem moet”…
“Jij… Wat jij hebt, dat noemen ze downsyndroom! Snap je wat ik dan bedoel?”
Hij knikt voorzichtig van nee en kijkt me vol wantrouwen aan….
Zucht…
“Heeft iemand wel eens “Mongool” tegen jou gezegd?”
Hij wordt rood! Wat heet…Knalrood! WOEDEND kijkt hij mij aan! Een priemende vinger in mijn richting!
“En DAT….DAT ga ik tegen mamma zeggen!”
We hebben er later hartelijk om kunnen lachen (toen hij eenmaal begreep waar ik heen wilde met mijn verhaal…)

Verrekte mongol

Nog een voorbeeld… Herinnert U zich de “New Kids” nog? Die ontzettend grove sketches (en later films) over die hangjongeren (schorem) uit Maaskantje? Ontzettend grove humor maar desalniettemin zó fout dat ik er best om moest lachen… Ook in deze serie speelde een jongeman met Down syndroom een bijrolletje… (Die “Rooie”). Let wel… Het was echt iemand met Down syndroom! Geen “acteur die een gehandicapt persoon speelt, nee gewoon een “echte”. Een van de uitspraken in deze serie was dan ook “Hey! Verrekte Mongol!”
Oho…
Een cliënt op het werk was compleet fan van deze serie. Hoe grover en absurder de grappen, hoe harder hij moet lachen… Op een ochtend kwam hij beretrots binnen lopen…
(Oh Oh…)
“Ik heb gisteren een cadeautje gekregen van pappa en mamma!”
(Ik herhaal… Oh Oh…)
Trots als een pauw ritste hij zijn vest open en, jawel, daar stond groot de tekst: “Verrekte Mongol!”
Ik wéét dat het niet kan. Ik snap hoe fout het is, maar (sorry) ik lag compleet in een deuk.

Dit leidde uiteraard ook tot een mooie discussie tussen ons collega’s! De helft van het team vond dat dit écht niet kon! Terwijl de andere helft (waaronder ikzelf dus) hier hard om konden lachen!
De cliënt zelf? Die begrijpt heus dat hij “gehandicapt” is, maar hij vond het zooo fout dat ze die grap maakten dat hij hier echt de humor van in zag! Hij droeg het als een “Geuzennaam”!
Uiteindelijk hebben we besloten dat hij het t-shirt die dag mocht aan laten maar dat hij dit shirt daarna niet meer naar het werk mocht dragen….

Trotse blik

Over die acteur uit New Kids gesproken… Is het “fout”, gemeen zelfs dat ze deze jongen de rol van “verrekte Mongol” lieten spelen?
Kijk voor de grap eens naar de “making of” van deze serie! Ik heb zelden iemand gezien die zó trots was dat ie een rol in een tv serie had! Zelden een acteur gezien die zó liefdevol op de set werd behandeld. Snoep! Frisdrank! Enorm geduld om hem zijn twee woorden tekst goed te laten uitspreken! Een knuffel en hard gejuich als zijn opnames erop zaten! En de trotse blik van die jongen… Die was goud waard!!

Uiteraard vind ook ik dat het woord “Mongool” eigenlijk écht niet meer kan. Als het daadwerkelijk gebruikt word om een verstandelijk beperkt iemand te kleineren dan ben je gewoon een eikel.
Ik heb het al eens eerder gezegd dat ik zelden lievere, oprechtere en échtere mensen heb meegemaakt dan mensen die zogenaamd verstandelijk beperkt zijn. What you see is what you get.

Maar ik denk ook dat Max echt geen groep mensen heeft willen beledigen. Het lijkt me namelijk best een sympathieke knaap. Hij was enorm kwaad en het woord kwam gewoon in zijn gif eruit. En ja, het is terecht dat Max erop is aangesproken.

Krachttermen

Maar kom op, laten we nou ook niet overdrijven. Zó erg is dat woord nou ook weer niet. Weet u wat ik pas kwetsend vind? Dat gescheld tegenwoordig met “Kanker”! Dat vind ik pas écht misselijkmakend! Het klinkt ook gewoon niet!
Wie dat woord nodig heeft om zijn argumenten kracht bij te zetten dat is pas echt een…. juist ja.

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

Eén reactie op “Verrekte mongol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.