Vallen en opstaan

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

vallen en opstaan

Hoi Frank,
Die grens tussen Landgraaf en Heerlen waar je het vorige week over had, die zijn we binnenkort kwijt. Het regeerakkoord heeft ons duidelijk gemaakt dat Parkstad nu toch echt één stad gaat worden. Het wordt nu ook tijd, dat moest er nu toch eens van komen. We hebben het hier al vaak genoeg over gehad, goed dat het nieuwe kabinet naar ons luistert.

inParkStad Advertentie

Maar het doet me allemaal een beetje denken aan afgelopen weekend: zoals wel vaker gaat het met vallen en opstaan. Toen ik zaterdagmorgen met pijn aan mijn bil en aan mijn elleboog wakker werd, ontkende ik dat ik pijn had. Zo gaat het ook met Heerlen en met Landgraaf. Het is duidelijk dat die twee steden zonder elkaar pijn hebben, maar toegeven: ho maar. En net als bij mij, was het al jaren duidelijk. Als zelfs in het regeerakkoord al melding gemaakt wordt van een fusie, dan hadden de twee steden dat toch ook al door moeten hebben.

Jij wist bij mij ook al jaren terug dat ik goed was in vallen. Ik kan me nog een dagje in Venlo herinneren dat ik doorbracht met een grote jaap op mijn voorhoofd, die ik opgelopen had omdat ik het een goed idee vond om met mijn voorhoofd de bar te koppen. Ook toen al moesten Heerlen en Landgraaf een relatie met elkaar aangaan.

Waar komt die weerstand om te leren van je fouten toch vandaan? Waar komt die weerstand om samen met anderen er iets beters van te maken vandaan? Ik denk dat Heerlen en ik koppig zijn. Wellicht komt het omdat ik uit Heerlen kom en omdat de stad en ik altijd geleerd hebben om op eigen benen te staan.

Toen ik opgroeide, kreeg ik het gevoel dat we in Heerlen onze eigen boontjes moesten doppen. Ook al waren de mijnsluitingen zo’n twintig jaar voor mijn geboorte, bij mijn generatie werd ook vanaf onze jonge jaren ingeprent dat er niemand in Nederland om ons gaf en dat als we iets wilden betekenen, dat we het vooral zelf voor elkaar moesten krijgen. En de stad heeft dat de afgelopen jaren ook gedaan, zonder veel hulp. Allerlei initiatieven kwamen uit de stad zelf, om alles weer beter te maken.

Eerst vielen we massaal, en daarna stonden we langzaamaan weer op. En bij opstaan, moet je soms ook een helpende hand pakken. Dat maakt het een stuk makkelijker. Zeker als je een paar wodka teveel achter je kiezen hebt, maar dat terzijde. Heerlen en zeker Landgraaf moeten nu ook die helpende hand pakken. Samen verder, zodat de valpartijen minder hard zijn en het opstaan veel makkelijker wordt.

Groetjes, Kevin

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.