De Sint-Jan – deel 2

In Heerlen, Verhalen door Frits Hartgerink2 Reacties

de sint-jan - deel 2

Goed, daar sta ik dan. Nieuwe school, briefje met een lesrooster in mijn handen… “Zit jij bij mij in de klas? Mooi, dan kan jij me vast uitleggen waar in vredesnaam dat klaslokaal ligt!” Nog nét op tijd het juiste lokaal gevonden. Deur open, allemaal nieuwe gezichten… Plek zoeken en zitten.

inParkStad Advertentie

De godsdienstleraar (jawel, mijn allereerste les op de Sint-Jan is godsdienst) meneer Jacobs kijkt de klas rond. “Welkom. Ga zitten dan zal ik de regels uitleggen hier.” Hij begint te vertellen dat hij tevens pastoor is in Amstenrade en dat hij het vak godsdienst dan ook zeer serieus neemt. Vijf minuten en een klein grapje later loop ik weer door diezelfde gang. Ik klop aan op de deur van de conrector, meneer Severens. Hij kijkt ietwat verbaasd en vraagt me vriendelijk of ik het juiste lokaal niet kan vinden. “Euh nee, dat is het niet… ik ben uit de klas gestuurd…” Tja, mijn loopbaan op de Sint-Jan begint gelijk veelbelovend.

Meneer Custers

Meneer Custers heeft een grote glimlach op zijn gezicht! “Wat leuk om jullie te zien!
Remy’s mond valt open van verbazing!
Biertje?
Nou, die slaan we niet af natuurlijk.
Op de reünie een paar jaar eerder had ik al een tijd met hem staan praten en toen had ik ook dezelfde verbazing gevoeld tijdens dat gesprek. Huub Custers, de wiskunde leraar “from hell”, de man die ik geháát had in mijn tijd op de St.-Jan, die man die mij keer op keer het leven had zuur gemaakt….bleek best een leuke vent te zijn. Echt!
Sterker nog, je kon echt met hem lachen.
Dat was destijds wel anders.

Naar buiten staren

Ik zie mijzelf nog zitten… 4 havo. Wiskundeles op de eerste verdieping. Ik zat aan het raam. De les was vreselijk saai, zoals altijd, en ik zat dan ook wat naar buiten te staren. De klas van 5 havo (waar al die jongens dus inzaten die op dat feestje bij Bianca waren) had een zogenaamd tussenuur. Zij liepen dus wat over het schoolplein te lanterfanten.
Het duurde niet lang voordat ik Ralf buiten hoor zeggen “Hey, daar zit Frits.
Oh….Shit….
Hij zwaait naar me maar ik voel de blik van Custers (in die tijd zei je écht niet “meneer” als je het over hem had!) al op mij branden.
Frits negeert ons….” hoor ik Eduard zeggen.
Kom, we blijven net zo lang zwaaien tot ie kijkt.
En ja hoor, daar stonden de drie eikels onafgebroken naar me te zwaaien.
Hoi Frits! Halloooooo
Custers werd zichtbaar geïrriteerd terwijl hij het geheel probeerde te negeren. Ik keek uiteraard niet naar buiten, wetend dat ik, zodra ik iets terug zou doen, de klas uitgestuurd zou worden. Maar ze bleven staan zwaaien. Er waren nog wat anderen bij komen staan. (nu een man of tien) Even onnozel meezwaaien. ”Joehoe! Friiii-hiiiiits, Fruuuuuuhuuuuuts!
Toen Custers zich omdraaide om iets op het bord te schrijven greep ik mijn kans! Razendsnel draaide ik naar opzij, ik zwaaide lekker overdreven terug (voor Custers iets kon zien uiteraard!) en dacht ze op die manier te kunnen afwimpelen. “Ja Hartgerink… Vertrek maar!
Damn!

Twee eikels

Ik vertel hem dit verhaal, terwijl we een slok nemen van ons volgend biertje en hij ligt helemaal in een deuk.
Jeez man, hoe lang is dat nou geleden?
Effe tellen en we komen uit op 27 (zegge: ZEVEN-EN-TWINTIG!!!!!) jaar geleden.
Ohhhh dan is het verjaart…”, lacht hij: “Dan kan ik dit nu wel zeggen.
Remy kijkt nu ook nieuwsgierig naar wat Custers wilt gaan zeggen.
Jullie twee waren ook ZO’N EIKELS destijds he!
Euh…?
Nee echt! Plaats je eens in mijn schoenen! Ik probeer om een hele klas wat bij te brengen! Om ze enthousiast te krijgen voor het vak wiskunde. 95 procent van de klas doet ook echt zijn best. En dan had je jullie twee. Totaaaaaal niet geïnteresseerd. Languit hangend in jullie stoel en alleen maar grapjes maken. De boel ophouden en, en dit was het ergste, de leerlingen die wél mee wilden doen kregen niks mee omdat júllie de lolbroek moesten uithangen.
Tja…. daar kunnen we, zelfs nu niet, weinig tegenin brengen.
Maar was hij dan nu nog boos?
Maar ok… Het is ‘verjaard’ nu en ik vind het echt, oprecht, leuk om jullie twee hier nu te treffen maar ECHT, wat waren jullie twee eikels.
Euh…. Biertje?

Van korte duur

Even later kan hij er gelukkig weer om lachen. Wie had dat ooit verwacht? 27 jaar geleden had hij net zo’n hekel aan mij als ik aan hem. En nu, al die jaren later staan we samen te hossen op een carnavalszitting. Uiteindelijk heb ik de Sint-Jan niet afgemaakt. Halverwege april moest ik me melden bij meneer Severens waar ik te horen kreeg dat ik in mei verwijderd zou worden van de school. Ai, hoe moest ik dat mijn ouders vertellen? Ook weer zo’n verhaal… Maar dat vertel ik wel een ander keertje.

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

2 reacties op “De Sint-Jan – deel 2”

  1. Het schoolfeest van 23 november 1990.

    De groep waarin Frits verkeerde was geen normale groep. Ja, ik hoorde er ook bij. De columns van Frits geven al een idee. Een voorbeeld van ons ‘afwijkend’ gedrag is onze verschijning op het schoolfeest van 23 november 1990. Juist; de foto bij deze column. Wij verschenen in een korte broek. Ik weet niet meer wiens idee het was. In ieder geval deden we er allemaal aan mee en kregen zelfs twee dames zo ver mee te doen. Achteraf klinkt het niet spannend maar wij baarde die avond wel opzien en beleefden er veel lol aan. Zeker op zo’n moment waar tieners zo mooi mogelijk voor de dag willen komen op een schoolfeest.
    Op de foto staan Eric, Mark, Frits, Roger, Ralph, ik (Maurits), Raymond, Eduard, Goswin, Melanie, Claudia.

  2. Oh Frits, ik weet nog zo goed toen we met ons groepje hingen op het pleintje in Mariarade, er weer eens drama in de groep was en jij midden in een discussie op een bankje ging staan en de bijbel ging quoten. Ik zat van een afstandje te kijken en lag in een deuk. Wat een baas! En so far away from me zingen van de Dire Straits, super super leuke herinneringen aan jou en aan die tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.