Nog Nieuwere Nieuwe Nor

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Frank BennekerPlaats een reactie

Hoi Kevin,
Leuk je weer eens in levenden lijve gezien te hebben. En dat eens niet in mijn Heerlen, maar in jouw Amsterdam. En wat was dat concert van Nick Cave and the Bad Seeds in de Ziggo Dome briljant. Zaterdagochtend aan de koffie zat ik de recensies te lezen, met het kippenvel nog steeds op mijn armen. Recensies die allemaal eensgezind waren, stuk voor stuk 5 sterren.

Eensgezindheid. Zoals je vorige week in je brief al schreef, het is in Parkstad wel eens ver te zoeken. Die uitzending van Nieuwsuur legde het bij vlagen ook mooi bloot. Het zou heel mooi zijn als er hier echt samengewerkt zou worden, maar uiteindelijk plukt iedereen toch aan zijn eigen navelpluis. Worden er wat vage afspraken gemaakt in te vrijblijvende samenwerkingsverbanden die vooral de indruk van samenwerking moeten oproepen. Want als het puntje bij het paaltje komt gunt de Parkstedeling zijn buurman het licht in de ogen niet, bang dat een echte samenwerking voor de ander iets positiever zou kunnen uitvallen dan hemzelf. Kijk maar hoe bang ze in Landgraaf voor Heerlen zijn. En hoe ze in Brunssum zelfs een politieke hooligan als Jo Palmen tot wethouder promoveren als een herindeling ter sprake komt. What’s next? Jack Vinders als wethouder in Kerkrade met Onafhankelijkheid in zijn portefeuille?

Zet mensen die een idee hebben bij elkaar, ga met elkaar in gesprek, en ga met de uitkomst daarvan aan de slag, schreef je vorige week. Dan kan een nuchtere Twentse scheidsrechter wel als gespreksleider optreden en daarbij zelfs gele kaarten trekken, het is allemaal al eerder gedaan. Onder het label van IBA worden er op een gemeente-overstijgend niveau nog projecten ontwikkeld (en hopelijk ook gerealiseerd), maar ook daarover is gemor te horen. Ook in De Limburger van vandaag werd een kritische noot gekraakt over hoe onzichtbaar IBA nog is op de helft van de looptijd.

Maar voor een afrekening over IBA vind ik het nog wel iets te vroeg. Zeker nu er pas geleden nog een mooi IBA-project is aangekondigd. En dan niet in de categorie van een bankje of gerenoveerd tuintje. De Nieuwe Nor gaat flink uitbreiden en worden een ‘Nieuwere Nieuwe Nor’. Het zal wel na de sluiting van IBA worden dat de nieuwe zaal opengaat, maar het is ook niet de bedoeling van IBA dat het op een precieze datum stopt en dan plotseling gedaan is. Het moet als een soort vliegwiel werken, dat in de looptijd flink wordt aangedraaid en daarna hopelijk nog een lange tijd gaat lopen.

Ik ben in elk geval zeer benieuwd welke bands en artiesten ik in die ‘Nog Nieuwere Nieuwe Nor’ (verzin eens snel een naam alsjeblieft) ga zien. Iets van het kaliber Nick Cave and the Bad Seeds verwacht ik er niet snel en ook mijn grote held Neil Young zie ik niet meteen naar Heerlen afzakken, als Jan Smeets er al niet in slaagt hem naar Pinkpop te lokken. En voor concerten van jouw geliefde bandjes Foo Fighters en Queens of the Stone Age denk ik dat je voorlopig in Amsterdam ook dichterbij zit dan in Heerlen.

Maar voorlopig doe ik het maar al te graag met wat ze hier programmeren. 21 oktober heb je hier weer veel leuks te doen, zelfs 2 keer op 1 avond. Eerst The Wedding Present in De Nieuwe Nor, zo’n fijn typisch Brits jaren 80 rammelgitaarpopbandje en meteen daarna naar de Oefenbunker voor 10.000 Russos, lekker spacen op zware psychedelische rock en stoner uit Portugal. Je leest het, ik maak er meteen een samenwerkingsavondje van. Moet ik wel die vermaledijde grens tussen Heerlen en Landgraaf oversteken…

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.