Terug naar de regenboog!

In Heerlen, Verhalen door Frits Hartgerink6 Reacties

De Regenboog

Terug naar de Regenboog. Het klinkt als een liedje van Paul de Leeuw, niet? Nee, ik heb het over mijn oude lagere school…. De Regenboog. Een vreselijke naam, vonden wij destijds.

inParkStad Advertentie

Twee scholen

In Mariarade had je in de jaren 80 twee lagere scholen. Je had “Onder aan de berg”, de Volta (in koor: “BOEEEEEH!”) en natuurlijk bovenaan de Kennedy (“Jeeeeeeej!”) Waarom ik zo hard “BOEH” roep? Tja, dat zit diep hè. Er waren twee scholen, dus het was logisch dat je de andere school stom vond. Het maakte bij sportdagen of zwemwedstrijden tussen de onderlinge scholen in Hoensbroek dan ook geen bal uit als je een wedstrijd verloor tegen basisschool de Heister of de Voegelsjtang.… Maar van de Volta verliezen? Nee, dat nooit! Het voelde een beetje alsof zij Duitsland waren en wij Nederland om in sporttermen te blijven. Dan begrijpt u een beetje hoe de emoties zo op konden lopen.

Bah, fuseren

Maar ja, twee scholen, hemelsbreed misschien honderd meter van elkaar verwijderd. Het was een kwestie van tijd voordat beide scholen zouden gaan fuseren. En dat gebeurde dan ook. Beide scholen werden flink door elkaar gehusseld. Maar er was ook een leuke verandering. We werden namelijk de eerste “basisschool” van Nederland (voorheen lagere school). Tot die tijd had je de kleuterklassen en dan klas 1 tot en met 6. Vanaf die tijd werden de kleuterklasjes al meegeteld en kreeg je dus groep 1 tot en met 8. Zo gebeurde het dus dat ik van Klas 5 overging naar Groep 8.
Huh????
Tot zo ver het “goede” nieuws. De echte klap moest nog komen. Groep 7 en 8 waren op locatie van … De Volta! Neeeeeee! Aaaarg!
‘Ik wil niet!’
‘Je moet!’
‘Maar ik wil écht niet!’
‘Niet zeuren! Hup, die berg af en gaan.’
Balend als een stekker kwamen we daar het schoolterrein opgelopen, eind augustus. “Kennedy” was Klas, pardon… Groep 8A en “die van de Volta” Groep 8B. De koude oorlog, begin jaren 80, was er niets bij.

Protestnaam

We mochten gelukkig wel zélf de naam kiezen. Uit protest streepten we alle voorstellen op het blaadje door, ‘Kinderark? Zijn ze gek geworden?’ Iedereen schreef zijn eigen “oude” schoolnaam op het blaadje. Uiteraard werd ons “protest” straal genegeerd door de directie en na lang beraad werd de nieuwe naam eindelijk onthult…. De Regenboog. ‘Boehhhhhhhhhh!’ (Beide kampen waren het gelukkig eens dat we het “oneens” waren).

Oude strijd

Jaren later kwam een oud schoolgenote op de Leerwerkplaats in Op de Bies werken. Knipogend bleven we daar zelfs “de strijd” voortzetten.
“Kennedy-eikel”
Tssss….”Volta trut!”

Over Op de Bies gesproken. Alfred, een cliënt op leeftijd, woonde in Akkerweide, op de grens van Mariarade. Hij was officieel “met pensioen” maar hij gaf aan zich thuis te vervelen. Hij wist zijn vrije dagen niet goed in te vullen. Ik kreeg de vraag voorgelegd of ik misschien een leuk baantje voor hem wist in de wijk. Mmmm, ik wist wel wat. Zo stond ik een paar daagjes later, met desbetreffende cliënt, op mijn oude lagere school. (Kennedy locatie he!) Het was hartje winter en het was dan ook erg koud. Dikke jas aan. Wintermuts op en daar gingen we. Hij zou ingezet gaan worden als ‘hulpconciërge’. Grappig om hier weer eens terug te zijn na al die jaren. Juffrouw Ans was inmiddels directrice. “Zeg maar gewoon ‘Ans’ nu. En je hoeft ook geen u meer te zeggen!” “Euh sorry, maar na meer dan 30 jaar gaat me dat nu niet meer lukken, om je te zeggen tegen JUFFROUW Ans”. Ze vroeg of ik een rondleiding wilde…. Jaaaaaah! Dat wilde ik zeker.

Terug naar de Regenboog

Eerst een rondje over de bovenbouw. Geweldig… De ene na de andere herinnering komt boven! De “Indianendag”, toen de Kennedy 5 jaar bestond. De zeskampen waar half Mariarade zich van zijn sportiefste kant liet zien, gevolgd door lekker barhangen met de buren. Deze avonden eindigden steevast met de politie die kwam zeggen dat de muziek uit moest omdat “iemand” (en iedereen wist “wie”) uit de wijk had geklaagd dat deze te hard stond. De carnavalsavonden waar Piet Boonstra (in mijn tijd de directeur) met Peter Vellinga als hun carnavalsact Duo Oetgesloape kwam optreden. Tranen gelachen destijds.

Verder met de rondleiding. Meester Smeets is met pensioen. Meester Eelco aan zijn laatste werkend jaar bezig. Meester Hub werkt inmiddels ergens anders. Opeens gaat er een deur open… “Frits? Wat doe jij hier, jongen?” Juffrouw Emmie! Ze is geen steek veranderd. En wat me nog het meest verbaast, ze herkent me gewoon na al die jaren. Even leuk bijgekletsen, de nieuwe hulpconciërge voorstellem (Alfred liep trouw achter me aan gedurende de rondleiding.) en door naar de onderbouw waar de kleutergroepjes zitten.

Kabouters

Mijn mond valt open bij het zien van die “bankjes” en “stoeltjes” op de onderbouw. Serieus? Heb ik daar ooit in gepast??? En die gymzaal??? Die was destijds toch groter! Toch??? We lopen over de speelplaats (heerlijk! dat woord alleen al). Opeens wordt de buitendeur opengegooid. Vijfentwintig kleuters stormen naar buiten en stellen zich op in een halve kring om Alfred en mij. De juffrouw heeft geprobeerd maar ze had de kinderen niet kunnen bedwingen toen ze ons “gespot” hadden!
Zwijgend kijken ze ons met grote verwachtingsvolle ogen aan.
“Euh…?”
Het zwijgen houdt nog een paar (lange) seconden aan totdat eentje de stilte doorbreekt.
“Zijn jullie kabouters?”
Het duurt een paar seconden tot ik de vraag begrijp. Alfred lag inmiddels al helemaal in een deuk. Hij wrijft over zijn witte baardje en doet zijn muts af.
“Nee, ik ben de nieuwe hulpconciërge. Ik kom hier werken….”
Toen wist ik het al zeker. Hij was daar prima op zijn plek. Het zou helemaal goed komen daar op de Regenboog.

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

6 reacties op “Terug naar de regenboog!”

  1. Dat weet je nog allemaal goed op te lepelen na al die jaren, Frits! Met gevoelens die noooooit meer weggaan. Heerlijk.

  2. Frits toch, weer een herinnering die ik deel. Ge-wel-dig. Ik weet nog dat wij de naam: John Travolta school bedacht hadden. John van John F Kennedy en traVolta… afin je snapt wat ik bedoel.

  3. Super geschreven, ook als ‘voltatrut’ herken ik veel in dit verhaal! Hupsie Volta doe je best, maak van de Kennedy koeiemest! Uit volle borst bij bijv. Avondvierdaagse, schoolkorfbaltoernooi enz.? ?? En later op Regenboog toch super tijd gehad! Die vete was snel vergeten ?

  4. Geweldig weer…. ik was dan een voeegelsjtang kind (Ja fout gespeeld alleen nog puntjes op de 2e E… wie verzind dat dan???) ??

  5. Frits, wat een heerlijk herkenbaar verhaal alweer! Met genoegen gelezen! En jou vergeten? Nooit!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.