De Tarcisiusschool is niks gevraagd

In Gemeentes, Had ik jou iets gevraagd?, Heerlen, Opinie, Verhalen door Paul Dolhain1 Reactie

Tarcisiusschool

Het is het gesprek van de dag op het schoolplein van Basisschool Tarcisius in Aarveld. Waar gaan de kinderen in 2019 naar school? De gemeente wilt nieuwbouw op de huidige locatie, terwijl veel buurtbewoners dat niet zien zitten. Wat vindt de Tarcisiusschool er eigenlijk zelf van? Ik heb een interview met het gebouw. Want de school zelf is helemaal niks gevraagd!

Dag Tarcisiusschool. Hoe is het ermee?

Tsja. Wat zullen we zeggen. Ik mag langs de zijlijn meekijken wat er met me gaat gebeuren. Dat doet iets met je. Het is alsof je kinderen voor je neus staan te discussiëren over in welk bejaardenhuis je gepropt gaat worden. Dat raakt me intens.

Dat begrijp ik. De vraag is eigenlijk: Wordt u gereïncarneerd tot nieuwbouw? Of wordt u tegen de vlakte gegooid, omdat de school verhuist naar het oude HTS-gebouw? Klopt dat?

Die twee opties lijken het meest voor de hand te liggen. In theorie is er nog optie. Dat is ook nieuwbouw, maar dan aan de Celsusstraat. Maar daar worden de kinderen te veel blootgesteld aan fijnstof. Die keuze lijkt dus af te vallen.

Fijnstof? Dat komt door de snelweg neem ik aan. Maar daar zit nu toch ook een dependance van u? Is het nu dan niet gevaarlijk?

Dat klopt, maar die ligt verder van de snelweg af. De nieuwbouw zou dichterbij komen te liggen.

Hoe zit het eigenlijk met de fijnstof aan de Aarweg?

Die is stukken minder dan langs de snelweg.

Ondanks dat veel ouders hun kinderen met de auto ophalen?

Daar zijn allerlei berekeningen op losgelaten. Ik ga ervan uit dat die kloppen. Wel haal je een ander punt aan. De parkeerproblematiek. Dat is een groot nadeel van de nieuwbouw op mijn huidige locatie.

Zoals u ongetwijfeld kunt herinneren ben ik zelf ook leerling geweest op Tarcisius. Met juffrouw Ien en meneer Leentjens. Harry van Helden en Jojo. Mooie tijd. Enfin. Ik weet niet beter dan dat wij vanaf de bovenbouw te voet of met de fiets naar school gingen. Is dat veranderd?

Er komen zeker nog kinderen te voet en met de fiets, maar het wordt steeds minder.

Hoe komt dat denkt u?

Ik weet het eigenlijk niet. Ik ben nu met jou in gesprek, maar normaal wordt mij niks gevraagd.

U heeft er toch wel een mening over?

Tegenwoordig werken beide ouders? De tijd gaat sneller, dus ook het vervoer? Wie zal het zeggen. Ik denk dat het ook gemakzucht is.

Kan het zijn dat ouders tegenwoordig veel beschermender opvoeden dan vroeger? In mijn tijd werd er gerookt in de kroegen, daar renden wij gewoon in rond. Wij fietsen met vriendjes over de Ruys de Beerenbroucklaan langs het slaaphuis, richting school, er is nooit iets gebeurd. Ik zie daar zelden kinderen alleen fietsen. Is dat het niet?

En met jou is alles goed gekomen wil je zeggen? Grapje. Ik denk dat het zeker meespeelt. Echter lost het niks op in de discussie. Feit is, dat er meer leerlingen komen. Steeds meer ouders halen hun kroost op met de auto. Het is in de woonwijk nu al te gevaarlijk. We moeten aan de veiligheid denken.

U bent dus voor verplaatsing naar de HTS?

Absoluut. Zelfs als dat betekent dat ik daardoor gesloopt ga worden. Het gaat om de kinderen en de leefbaarheid in deze wijk. Ik sta hier al meer dan zestig jaar, het wordt steeds gevaarlijker.

Maar dan wordt u vervangen voor een ouder pand. Is dat niet frustrerend?

Het gaat niet om mij. Als ik de locaties vergelijk. Neem het grasveld, waar de kinderen kunnen spelen. De bredere straten. De grootte van de speelplaats. Verkeerstechnisch ligt het veiliger. Er zijn zoveel pluspunten.

Toch is er een groot minpunt. Er is geen geld voor renovatie van het HTS gebouw. Hoe moet dat geld worden opgehoest?

Waar een wil is, is een weg. IBA Parkstad wilt ook dat het HTS-gebouw een nieuwe invulling krijgt. Heerlen organiseert nu het Festival van de Toekomst. Wij zijn de toekomst. Laat gaan met die banaan. Misschien heeft Roel Leers nog wel een briljant plan in gedachten.

U bedoelt dat Tarcisius kan verhuizen naar Naar Huis?

De man denkt zo ‘out of the box’, misschien dat hij zelf ook eens kan verhuizen? Het enige wat ik ermee wil zeggen is dat er in mogelijkheden moet worden gedacht. Ik ben de grootste basisschool van Heerlen. Het gaat dus over de toekomst van heel veel Heerlense kinderen. Dat vraagt om juiste keuzes.

Mag ik u danken voor uw openhartigheid en een fijne middag wensen?

Dat mag. Ga je nog iets leuks doen vandaag?

Ik ga zo mijn petekinderen bij u ophalen en dan met ze naar het Festival van de Toekomst.

Je komt ze te voet ophalen of met de fiets?

Met de auto! Heeft u gezien wat voor een pokkenweer het is. Ik ben gekke Henkie niet.

Dat bedoel ik dus.

Over de schrijver

Paul Dolhain

interviewt voor inParkStad elke maand een markante plek in Heerlen. Op maandag kun je hem vlak voor de lunch horen op L1 radio waarin hij terugblikt op de afgelopen week. Je herkent hem misschien ook van de And're Hazes Band en als één helft van het duo Peul Jan. Kijk ook eens op zijn site.

Eén reactie op “De Tarcisiusschool is niks gevraagd”

  1. Helemaal waar, dit. Gewoon niet inpasbaar vanwege verkeersveiligheid waarvoor in de toekomst weer allerlei overleggen en maatregelen moeten komen (die nu in de afweging niet meegecalculeerd worden). Eigenlijk heel ernstig dat hier zolang over gediscussieerd moet worden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.