Ram sjiek auw kut

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

Streetart hoofdstad van Nederland

Hoi Frank,
Het is gebeurd. Je hebt me er altijd voor gewaarschuwd, maar nu is het toch echt gebeurd. Ik ben het gevoel met de regio kwijt. Of ik nou te lang weg ben, of dat ik teveel op de Randstad gericht ben, ik weet het niet, maar ik krijg het allemaal niet meer mee.

inParkStad Advertentie

Het komt natuurlijk ook door mijn nieuwe baan. Door mijn nieuwe werk, ben ik totaal niet meer op de dagelijkse actualiteit gefocust en lees ik niet meer elke vijf minuten wat er overal in Nederland gebeurt. En daardoor hou ik het nieuws uit Heerlen, Landgraaf en Kerkrade niet meer bij.

Het betekent trouwens niet dat ik in hart en nieren geen Limburger meer ben. Ik schaam mij niet voor mijn afkomst en ik hou van Heerlen, maar de drang om alles te weten over de stad waar ik opgegroeid ben, is weg. Misschien is dat ook wel beter: er blijft een beeld van Heerlen in mijn hoofd dat niet aangetast kan worden door actuele ontwikkelingen.

Dat beeld is namelijk geweldig: een stad die in de jaren 80 en 90 op zijn gat lag, daar de afgelopen 17 jaar uitgekropen is en nu op de kaart staat als creatief en cultureel hoogtepunt van het zuiden. Met de Murals, IBE, Cultura Nova, de Nieuwe Nor en een prachtige schouwburg bloeit de stad zoals ik haar nooit eerder heb zien bloeien. En dat al die voorspoed dan de gruwelijke stempel ‘Urban’ gekregen heeft, interesseert mij eigenlijk niet.

Dat soort stempels moeten nu eenmaal door bestuurders op iets geplakt worden waar ze zelf weinig invloed op hebben. En het fijne van de actualiteit niet meer volgen, is dat je niet meer weet wie de stempels drukt. Natuurlijk heb ik nu nog een goed idee van de samenstelling van de gemeenteraad en van het college, maar na de verkiezingen van volgend jaar zit er weer een ander stel belangrijke mensen met eigen ideeën. En ook dat stel wordt op den duur weer vervangen.

De mensen die er wel écht voor zorgen dat Heerlen en omgeving die eigen smoel heeft, die zijn daar al heel lang mee bezig. Die zetten zich, vaak kosteloos, keihard in om die oude mijnstad weer op de kaart te zetten. De stille krachten, de onbekende vrijwilliger, de onontdekte kunstenaar. Dat zijn de mensen die onze stad weer groot gemaakt hebben. Dat zijn de mensen waar ik wel nog over wil lezen, die ik wel wil kennen en die ik wel wil volgen. Dat nieuws over opgerolde wietplantages, schietpartijen of affaires op het stadhuis, dat kan me gestolen worden. Heerlen is voor mij de stad van de onderlaag die boven komt drijven. En dat heet niet urban, dat heet ram sjiek auw kut.

Groetjes,
Kevin

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.