Hey Oma

In Brunssum, Verhalen door Frits HartgerinkPlaats een reactie

hey oma

Hey Oma, Wat leuk om je nog eens te spreken’. ‘Ja zeg dat! Tjonge, na dertig jaar! Hoe is het er mee?’ ‘Ja goed, eigenlijk wel! En met jou? Alles goed daar in de hemel?’ ‘Oh ja hoor, wij amuseren ons kapot hier om jullie. Tjonge jonge, jullie zijn goed bezig daar in Nederland. Hahaha En ja, dat bedoel ik ironisch. Wij liggen soms helemaal in een deuk hier boven om jullie onnozelheid.’

inParkStad Advertentie

‘Om ons? Enne?’ ‘Nou, Jullie hebben álles. Maar dan ook echt álles! Ik geloof dat er nog nooit zoveel welvaart is geweest. Een enorm grote televisie. Een auto. Jullie kunnen meerdere keren per jaar op vakantie. Een propvolle koelkast. Een aaipet..’

‘Een wa….? Oh iPad.’

‘Weet ik veel hoe al die dingen heten. Dat volg ik toch allemaal niet meer.’

‘Maar dat is toch alleen maar handig! Het voegt echt wat toe hoor: Internet, Facebook, Youtube, Nu.nl.’

‘Toevoegen? Laat me niet lachen. Wij hadden vroeger ook Facebook hoor. Tante Lies. Die wist alles over iedereen! Hahaha.’

‘Euh???’

‘Ik keek laatst eens op dat Nu.nl (jaja, we hebben een verrassend goede WIFI hierboven!) Is dat echt waar? Is er momenteel écht een discussie dat je mensen niet meer mag aanspreken met “Dames en heren”? Dat ze op het station nu “beste reizigers” moeten zeggen?’

‘Euh….. Ja het is zo dat er een groep mensen zijn die het vervelend vinden omdat ze zich én geen man én geen vrouw voelen. En die voelen zich beledigd als…’

‘Hou toch op met dat “beledigd” zijn. Jullie zijn wat snel beledigd tegenwoordig! Tjonge jonge, wat een generatie van watjes. Lijkt wel alsof jullie totaal geen ruggengraat meer hebben. Stel je toch eens niet zo aan man. Kijk eens hoe goed jullie het hebben. Maken jullie je nu, in 2017, écht druk dat er in september al pepernoten in de winkel liggen?’

‘Ja maar dat is ook best irrita….’ ‘

Ach, ga toch weg man!’

‘Ja maar….’

‘En zwarte piet? Echt? Zijn dit serieus de dingen waar men zich in Nederland druk om maakt? Niet de armoede en de voedselbanken die nodig zijn? Niet om al die oorlogen die overal zijn? Trump en die gek van Noord-Korea die wat over en weer lopen te dreigen met atoomwapens? Niet om het feit dat ouderen vereenzamen en echtgenoten niet samen oud kunnen worden omdat eentje naar een verzorgingstehuis moet en de ander niet mee kan gaan. Nee, jullie maken je druk om Zwarte piet!’

‘Tja, die discussie zal binnenkort ook wel weer beginnen….’

‘En waarom zitten jullie zo te zeuren om wat mensen op te vangen die gevlucht zijn uit een oorlogsgebied? Man, het probleem met jullie generatie is dat jullie geen idee hebben hoe het voelt om in een oorlog te zitten! Constant in angst. Constant de dreiging om iemand waar je van houd te verliezen. Weet je hoe uniek jullie generatie is? Hoe bevoorrecht jullie zijn omdat jullie nog nooit een oorlog hebben meegemaakt? Jullie zijn je inlevingsvermogen kwijt geraakt. Vroeger las je hoe het er aan toe ging in de wereld in de krant. Of je zag het op het journaal. En dat was het dan… Dat was onze “nieuws”… Jullie hebben nog nooit zoveel informatiebronnen gehad en kunnen 24 uur per dag op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de wereld. Maar op de een of andere manier stompt jullie dat alleen maar af. Jullie zien de beelden, de tranen… de ellende… maar doen niets ermee. Nee, weet je wat pas écht erg is? Dat de pepernoten in september in de winkel liggen!’

‘Tja… Daar zeg je wat….’

‘Probeer dat nou eens….Leef je wat meer in…. Help diegenen die de hulp nodig hebben en ondertussen… geniet. Geniet van het feit dat je in een land woont waar je van die welvaart KUNT genieten. Omring je met positieve, leuke mensen. Weg met al die zeikers. Geniet van de mooie dingen om je heen en probeer eens wat minder te zeuren om alles.’

‘Ik zal er een column aan wijden oma….’

‘Doe dat maar jongen. Hopelijk nemen de mensen je oude oma serieus en doen ze er wat mee….Oh, en je krijgt de groetjes van opa…. ik hoor hem tot hier lachen om een kattenfilmpje op Youtube’

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.