Groete van Olowiede uit de Parksjtad!!!

In Heerlen, Landgraaf, Van Binnen en Van Buiten door Frank BennekerPlaats een reactie

Olowiede Parksjtad

Hoi Kevin,
Dus je bent het gevoel met je oude regio kwijt. Herkenbaar. Ik schreef er zelf al over, een paar weken geleden. Dat je gaat twijfelen of je Tukker of Tuup bent. Afgelopen weekend voelde ik me weer even volop Tukker. Want ik zat met dat FC Twente van me in hetzelfde schuitje als dat Roda JC van jou, totdat Twente afgelopen weekend de rug rechtte en FC Utrecht met 4-0 terug naar huis stuurde. Iets wat Roda JC ook met Willem II had moeten doen overigens, maar dat liep zoals je weet net iets anders. Maar voorlopig hoop ik toch op Roda als een club die FC Twente onder zich kan houden. Wat dat aangaat ben ik toch nog meer Tukker dan Tuup.

inParkStad Advertentie

Waar ik het in mijn vorige brief ook over had, waren de zes opeenvolgende pubquizoverwinningen bij café Pelt. Die reeks is de afgelopen weken uitgebreid naar acht, maar hoogmoed komt voor de val en afgelopen maandag kregen we met RKQV Nuj Heële een ongenadig pak voor de broek en werden we zesde.

Bij dat café Pelt lag vorige week trouwens een geweldige ansichtkaart. Een niet nader te noemen zanger, cabaretier, schrijver, columnist én oud-medewerker van die kroeg attendeerde me erop. Je hebt vast wel van dat Oloide-plan gehoord. Ze willen een uitkijkplatform op de top van de Wilhelminaberg bouwen. In de vorm van een UFO. Of van een wc-bril. Dat was in ieder geval de boodschap van de maker(s) van de ansichtkaart, die anoniem onder de schuinaam ‘Olowiede’ opereren. Compleet met logo van IBA Parkstad.

Dat het van IBA zelf afkomstig is, dat lijkt me niet. Zo ja, dan maak ik een diepe buiging voor deze combinatie van humor en zelfspot. In dat geval is het ook de meest urban actie die uit die semi-publieke samenwerkingsverbanden ooit is voorgekomen. En dat zou ook meteen een groot verschil tussen Heerlen en bijvoorbeeld Maastricht aangeven. De gemiddelde Maastrichtenaar kan niet op zo’n manier met zijn eigen stad lachen, laat staan wanneer die bij officiële instanties is betrokken.

En misschien is die actie met die wc-bril ook wel een sneer naar het Pinkpop-programma van de laatste jaren. De top van de Wilhelminaberg is een populaire plek om tegen gereduceerd tarief naar het hoofdpodium van Pinkpop te kijken. Sta je daar op een wc-bril naar Justin Bieber te luisteren.

Je merkt het, ondanks dat je het gevoel met de regio verliest is het de moeite waard om de band toch in stand te houden. Al is het maar om acties als die van Olowiede te blijven volgen. Zo’n actie vanuit de onderlaag die omhoog komt drijven.

Groetjes,

Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.