De Heerlense restaurantroute

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Frank BennekerPlaats een reactie

Parkstad Culinair

Hoi Kevin,

inParkStad Advertentie

Dat was me het weekje wel. Cultura Nova, Bekkerveldfestival, familiare bezigheden in het oosten des lands en ondertussen nog even de zegereeks van RKQV Nuj Heële bij de pubquiz van Pelt uitbouwen (zes keer op rij gewonnen na afgelopen maandag, dankjewel). Het zal je dus niet verbazen dat ik die Godzilla niet telkens tegen het lijf ben gelopen. En ook niet dat ik niet ben uitgeroepen tot Heinie. Hoewel ik best kans had gemaakt, want ik ken de tekst van ‘Oh Temara’ beter dan de kandidaatheinies die bij Tuupisch op het podium stonden.

En Klein.Berlijn had mijn vaste uitvalsbasis kunnen zijn, maar daar ben ik maar een paar keer geweest. Gewoon te druk voor, teveel te doen in dit dorp. Het bleek maar weer eens wat voor een aanwinst dit pleintje is voor de stad. Niet verwonderlijk dat die Godzilla er ook een dagje bivakkeerde. Vooral de gedichten van Panda, waarbij toespraken van Barry Braeken en IBA-beleidsdocumenten door de blender werden gehaald en tot performancepoëzie werden ingedikt vielen goed in de smaak.

Komend weekend een rustig weekend, ook wel een fijn contrast met de afgelopen weekeindes. Een mooie gelegenheid om eens een van de vele nieuwe restaurantjes in de stad te gaan proberen. Want dat Heerlen een evenementenstad is, daar zijn we inmiddels aan gewend; zo snel gaat dat. Nu gaat Heerlen op culinair gebied ook nog lekker meedoen. Er is inmiddels een complete restaurantroute ontstaan, die begint in de Pancratiusstraat, over het Pancratiusplein loopt en dan het hoekje omgaat tot ver in de Geleenstraat. Met doorlopende terrassen. Straks hebben we zelfs 2 wijnbarren. Het is niet allemaal van topniveau, maar een restaurantje dat je voor nog geen 15 euro een 3 gangendiner voorzet is mooi voor de afwisseling (en de kleine beurs). Daar kun je geen Michelinsterrenniveau verwachten, daarvoor kun je bij ons wel ergens anders terecht. En voor dat kleine bedrag krijg je er ook nog een prima maaltijd.

Die culinaire straat zou eigenlijk nog een stukje doorgetrokken moeten worden. Aan het einde van de Geleenstraat het hoekje om langs het theater de Laanderstraat in, naar Cucina del Mondo. Waarmee de Michelinsterrenzaak van Servais Tielman het beginpunt of het eindpunt van deze culinaire restaurantroute is. En omdat ik in een evenementenstad woon, maken ze van iets culinairs ook een evenement. Volgende week is er de terugkeer van Parkstad Culinair. Op 4 volle dagen ditmaal. Alsof we ons eigen Preuvenemint hebben. Maar ik wil er meteen bij zeggen dat die vergelijking niet gemaakt moet worden. Laat Heerlen zijn eigen plan maar trekken. Zo werd Heerlen plotseling ‘urban’,  zo werd het een evenementenstad en nu gaat het ook nog eens richting een culinair toevluchtsoord. Zie ik je daar volgende week?

Groeten, Frank

Foto: Parkstad Culinair

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.