Beetje heimwee

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

Notorious IBE 2016

Weet je Frank,

inParkStad Advertentie

Ongeveer drie jaar geleden verhuisde ik naar Amsterdam. Al die tijd heb ik nog geen dag spijt gehad van die stap: het heeft me nieuw werk opgeleverd, in een vakgebied waarin nou eenmaal niet veel te doen is in het zuiden van Limburg. Maar er zijn weleens momenten dat ik het gemoedelijke sfeertje en het café ‘where everybody knows your name’ mis.

Afgelopen week had ik dat heel erg. Het liefst had ik met een goed glas bier even al het leed uit de wereld weggezopen. Ik heb precies het tegenovergestelde gedaan: bestelde voor het eerst een alcoholvrij biertje en ben dagelijks de longen uit mijn lijf gaan rennen. Voor iemand die altijd zei dat hij niet ging rennen omdat hij zijn hoofd niet leeg, maar juist vol moest hebben, was dat heel wat.

Daarnaast bedacht ik ook dat ik helemaal niet naar Heerlen hoef om dat gemoedelijke te vinden. Ik ken hier een café gerund door twee Heerlenaren en een restaurant waar twee broers uit Parkstad de scepter zwaaien. Jij eet er ook graag en dat snap ik: heel Amsterdam eet er graag. En als ik bij hun niet terecht kan, dan heb ik nog altijd een beste vriend en een beste vriendin die ik heb leren kennen op Bernardinus die op een steenworp afstand wonen.

Dat kennen ‘Hollenders’ trouwens helemaal niet, dat je zelfs ver in je dertigste nog vrienden hebt die je op de middelbare- of zelfs basisschool hebt leren kennen. Wellicht is dat iets heel zuiderlijks, om die Urban-sfeer uit je oude stad mee te nemen naar het noorden. Om ook daar als cliques bij elkaar te klitten en samen de laatste nacompetitiewedstrijd van Roda JC te kijken.

Maar soms, heel soms, verlang ik terug naar de heuvels. Naar het uitzicht vanaf het terras van Pelt op het Glaspaleis, naar het zeiken op de Winkbulle vanwege een idioot motto, naar het uitlachen van de gehele Heerlense gemeenteraad, terwijl we eigenlijk blij zijn dat iemand het doet. Zo zag ik de foto’s van een zeer geslaagd The Notorious IBE en dan zie je weer hoe Heerlen bruist.

Tot ik weer in het Oud-Amsterdams uitgescholden wordt door een fietser van rond de 70 die vindt dat ik net iets te langzaam oversteek. Ik blijf nog even.

Groet,

Kevin

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.